Nagy érdeklődés kísérte a Richter Egészségvárost Salgótarjánban

 Salgótarjánban zárult a Richter Egészségváros tavaszi, nyár eleji országjárása
Több, mint 5,1 millió forint gyűlt össze

Salgótarján, 2018.06.09. Igen nagy érdeklődés kísérte a Richter Egészségváros salgótarjáni rendezvényét. Az eseményt indító reggeli egészségsétán több, mint 460-an vettek részt. A városiak lelkesedése nap közben sem csökkent, az ingyenes szűréseken rendre sorok álltak, az előadások és tanácsadások sátrai pedig folyamatosan megteltek. A salgótarjániak aktivitásukkal nem csak saját egészségükért, hanem intézményükért is tettek. A Richter által felajánlott 2 milliós alapadomány ugyanis a helyiek lelkesedésének köszönhetően a nap végére több, mint 5,1 millió forintra nőtt. Az összegyűlt összegből családbarát szülészet fejlesztését tervezi a Szent Lázár Megyei Kórház.

BDG 1266

Hosszú várakozás, pénz, nehezen összeegyeztethető helyszín és idő. Legtöbbször elsőre ez jut eszükbe az embereknek a szűrésekről. Pedig egyes betegségek esetében a mihamarabbi diagnosztizálás a kezelés eredményességét is befolyásolhatja. A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára az Egészségváros programot.

„Nem gondoltuk volna, hogy ennyire népszerű lesz. Nyilvánvalóan mi is sokat tanultunk az évek során, például hogy mit lehet még jobban csinálni, min érdemes változtatni a lakosság igényeknek megfelelően. Azt látjuk, hogy ma már a Richter Egészségváros egy igen sikeres rendezvény, helyszínenként akár öt-hatezer ember is megfordul, a résztvevők aktív pontgyűjtésének köszönhetően pedig jelentős összeg tud összegyűlni a helyi egészségügyi intézmény, kórház javára” - fogalmazott Beke Zsuzsa, kormányzati kapcsolatok és PR-vezető.

BDG 1056

A kezdeményezés egyik legnagyobb előnye, hogy egy helyen, egyszerre több fontos szűrővizsgálaton vehetnek részt az érdeklődők, ráadásul nemcsak lakhelyükhöz közel, hanem ingyenesen is. A Program indulása óta eddig 64 városban, több, mint 150 ezren vettek részt rendezvénysorozat eseményein. Ezalatt több, mint 143 ezer szűrést végeztek el a programban résztvevő szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig mintegy 315 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő kórházak, egészségügyi intézmények javára.

A Richter Egészségváros június 9-án Salgótarjánban, a Fő téren reggel 9:00-17:00-ig várta az egészségükért és kórházukért tenni vágyókat. Az egész napos rendezvény az egészségsétával indult, amelyen mintegy 460-an vettek részt. Az esemény nagyszínpadán fellépések váltották egymást, míg a több, mint 30 helyszíni sátorban előadások, tanácsadások és szűrések várták az érdeklődőket. Az egyik legnépszerűbb vizsgálat a vérnyomásmérés volt, amelyen mintegy 470-en vettek részt. A prosztata szűrést több, mint 200-an vették igénybe. Nagy volt az érdeklődés a koleszterinszint valamint a csontsűrűség mérés iránt is. 91-en jelentkeztek véradásra. A Richter a Nőkért sátorban az eseményhez csatlakozott ismert személyek - Jaksity Kata, Szily Nóra, Dr. Almási Kitti, és Béres Alexandra - előadását is meghallgathatták az érdeklődök.

BDG 1113

Az egészségtudatos életmódnak fontos eleme a mozgás is. A Richter Egészségváros eseményre kilátogatók BMI- és testzsír mérésen is részt vehettek, valamint a leglelkesebbek még együtt is tornázhattak Katus Attilával. A Salgótarjániak aktivitásának a nap végére meglett az eredménye, hiszen a részvételükkel nem csak saját egészségükért, hanem kórházukért is tettek. Minden egyes tanácsadásért, előadásért és szűrővizsgálatért 300 forintnak megfelelő adománypont járt. Az így összegyűlt összeg révén a Richter által felajánlott 2 milliós alapadomány a rendezvény végére több, mint 5,1 millió forintra nőtt.

BDG 0456

Dr. Bercsényi Lajos főigazgató mindenkinek megköszönte a részvételt, a szervezőknek pedig a Richter Egészségváros programsorozatot, mert az – elmondása szerint – nagy szerepet játszik a prevenció és egészségtudatosságra nevelésben is.

A Salgótarjánban összegyűlt összegből családbarát szülészet fejlesztését tervezi a Szent Lázár Megyei Kórház.