Az egészségtudatosság az egyik legfontosabb

Május 4-én Vácra érkezik a Richter Egészségváros. Reggel 9 órától egészen 17 óráig várjuk az eseményre látogatókat, akik aktív részvételükkel növelik a Jávorszky Ödön Kórháznak szánt 2 millió forint értékű alapadományt, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért és előadáson való részvételért 300 Ft értékű adománypont jár. Az összegyűlt összegből a kórház egy lélegeztető gép beszerzését tervezi. Az esemény kapcsán Dr. Urbán Edina főigazgató főorvossal beszélgettünk egészségtudatosságról és a szűrések fontosságáról.

ev042b

Miért tartja fontosnak a lakosság egészségtudatosságra nevelését?

Az egészségtudatosság az egyik legfontosabb kulcsa az egészség hosszú távú megőrzésének. De mit is értünk egészségtudatosság alatt? Azokat a gyakran hétköznapi döntéseket, hogy mi kerüljön a bevásárlókosárba, édesség vagy gyümölcs legyen a desszert az ebéd után, vagy mivel töltsük a szabadidőnket, sorozat nézéssel, játékkal vagy esetleg egy közös sétával. Ezek mind hatással vannak az életünkre, az életminőségünkre.

Mikor kell elkezdeni az egészségtudatosságra nevelést?

Azt gondolom, hogy nem lehet elég korán, és nemcsak az óvodai és iskolai intézmények, de a családok feladata is. A gyermekkorban lehet a leghatékonyabban hatást gyakorolni a személyiségfejlődésükre, amely nagyban meghatározza a kialakuló szokásaikat, életvitelüket. Ahhoz, hogy egészséges életmód kialakítására, mozgásra, helyes táplálkozásra ösztönözzük a gyermekeket, vonzóvá és érdekessé kell tennünk az elméleti és gyakorlati oktatást, illetve rendkívül fontos a személyes példamutatás is, hogy otthon mit látnak. A május 4-én megrendezésre kerülő Richter Egészségvárosban minderre játékos és családias formában kerül sor.

Miért fontos, hogy minél több emberhez eljusson a szűrések fontosságának üzenete?

Mert a prevenció és a betegségek korai felismerése, diagnosztizálása életeket menthet. A szűrések alkalmasak arra, hogy a panaszmenteseknél olyan korai stádiumban fedezzük fel az eltéréseket, melyek még viszonylag könnyedén orvosolhatóak. Így az egészségben eltöltött évek számát növelhetjük, az életminőséget javíthatjuk.

A Richter Egészségvároson családias és játékos közegben végzett szűrővizsgálatok egyszerűek, gyorsak, biztonságosak, nem okoznak kellemetlenséget vagy fájdalmat a paciensnek, és nem utolsó sorban mindenki számára ingyenesek. Ugyanakkor fontos visszajelzést kaphatunk velük egészségi állapotunkról, illetve ha szükséges, a szakemberek a helyszínen tanáccsal is ellátnak bennünket a további szükséges lépésekről, intézkedésekről.

Ön szerint a vidám hangulatú, családias Richter Egészségváros pozitív üzenetként szolgálhat, hogy minél több embert motiváljon a gyakori szűréseken való részvételre?

Igen, mindenképpen. Példamutató és rendkívül hatékony az a társadalmi szerepvállalás, amit a Richter immár 10 éve végez az egészségtudatosság és a betegségmegelőzés népszerűsítése érdekében. A szűréseken, tanácsadásokon, előadásokon résztvevők évről évre magasabb száma pontosan bizonyítja, hogy a szűrések fontosságának üzenete célba ér. Nem is csoda, hiszen egy jól felépített, gazdag programkínálatú, városközpontokban megrendezett egész napos eseményről van szó, ami igazán csábító a helyi és környékbéli lakosság, a családok számára, kortól és nemtől függetlenül. A rendezvény hitelességét pedig olyan ismert személyek is emelik, akik sokak számára példaképek, ikonikus alakok, ezért fontos véleményformáló hatással bírnak. Kórházvezetőként örülök és nagyon köszönöm, hogy a váci kórház küldetésével összhangban, aktív szereplői és résztvevői lehetünk a rendezvénynek. Célunk, hogy a gyógyítás mellett nagy hangsúlyt fektessünk a megelőzésre is.

A kórház dolgozói is készülnek a rendezvényre?

Igen, hármas minőségben leszünk jelen. Szűrünk, kikapcsolódunk és támogatjuk a kórházunkat.

A Richter Egészségváros fontos pillére, hogy a szűréseken, programokon való részvétellel nemcsak magukért, de a közösségért is tehetnek a lakosok. Önök milyen célra fordítják majd az összegyűlt adományt?

Egy modern, többfunkciós, lélegeztető géppel szeretnénk fejleszteni az intenzív osztályunk eszközparkját. Jelenlegi berendezésünk már több éves, ezért nagyon fontos lenne számunkra a fejlesztés, hogy minél jobb eszközök biztosíthassák kórházunk működését. Bízom benne, hogy a váci Richter Egészségvárosra is sokan eljönnek, és élnek azzal a lehetőséggel, hogy tehetnek a kórházukért és annak eszközparkjáért.