Május 18-án Komáromba látogat a Richter Egészségváros

Május 18-án Komáromba látogat a Richter Egészségváros, mely keretében a résztvevők ingyenes szűréseken, tanácsadásokon való részvételükkel tovább gyarapíthatják a magyar gyógyszercég által felajánlott 2 millió forintos alapadományt. Az összegből a Selye János Kórház egy kolonoszkóp beszerzését tervezi. Komárom polgármesterével, Dr. Molnár Attilával beszélgettünk a rendezvényről.

Ev04291bMitől egyedi, más a Richter Egészségváros a város többi rendezvényétől?

Otthonunk, Komárom egy olyan város, amely bár a Duna két oldalán, két ország területén fekszik, mégis nagyon összetartó közösség. Ennek megőrzésében nagy szerepe van azoknak a közösségi eseményeknek, melyek az egész várost, és volumenüknek köszönhetően a térséget is megmozgatják. Ilyen eseménysorozat többek között az április 26-án kezdődő, Komáromi napok, melyet idén immár 28. alkalommal szervez meg közösen Észak- és Dél-Komárom. A dátum kitüntetett jelentőségű városunk életében, hiszen 1849. április 26-án zajlott a dicsőséges komáromi csata, mikor is egyesített csapatainknak sikerült megállítani az ostromló császári alakulatokat. A rendezvény az utóbbi közel három évtizedben a térség legnagyobb szezonnyitó fesztiváljává nőtte ki magát. Emellett városunkban szinte minden héten új program várja az érdeklődőket: a Monostori erődben egész nyáron zajlik az ErődFeszt, számos zenés színházi bemutatóval, koncerttel, kiállítással, a városközpontban zenés nyári estéket kínálunk a szórakozni vágyóknak, a Brigetio Gyógyfürdő ugyancsak minden évben megrendezi a Csobbanó Fesztivált, és persze a Lovas Színház is több bemutatót tart évente.

De, hogy ne kanyarodjak el az eredeti kérdéstől, azt gondolom, hogy a Richter Egészségváros abban más, mint a többi rendezvény, hogy ez a program életünk egy olyan szegmensén keresztül épít közösséget és formál szemléletet, amely mindannyiunknak kincset ér, ez pedig az egészség!

Mennyire aktív a városuk az ilyen típusú rendezvények kapcsán?

Szerencsére az egészségtudatosság és az ehhez kapcsolódó események nem ismeretlenek a komáromiak előtt. Az imént nem véletlenül éltem a „kincset ér” szófordulattal, hiszen városunkban évek óta sikerrel folyik egészségügyi prevenciós program ezzel a mottóval. Amikor Dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester úrral, aki nem mellesleg háziorvos is, kidolgoztuk a projektet, azt tartottuk szem előtt, hogy az egészséges életmódra, a rendszeres testmozgásra való nevelést már egészen kisgyermekkorban el kell kezdeni. Ezért a program elemei szervesen épülnek egymásra, az óvodásoktól kezdve az általános iskolásokon át a középiskolásokig bevontuk a város valamennyi intézményét. Egy-egy tanév során a gyerekek és a fiatalok szakemberektől hallhatnak mások mellett a személyes higiénia fontosságáról, a családalapításról, a közlekedési balesetek megelőzéséről, vagy épp a tudatmódosító szerek elkerülésének mikéntjéről. A programhoz az adott év során számos érdekes, interaktív, előadás és gyermekkoncert kapcsolódik.

Nagyon fontosnak tartom és köszönettel tartozom azért, hogy a helyi mentőállomás minden évben megrendezi a saját nyílt napját. Hétköznapjaik bemutatása során az érdeklődők az elsősegély-nyújtás és az újraélesztés mellett számos mentéstechnikai eszközzel is megismerkedhetnek. Egy-egy ilyen alkalomra több százan látogatnak el, főként a helyi óvodások, valamint az általános és középiskolák tanulói.

Az Egészségvárosra úgy gondolom, hogy ennél magasabb résztvevői számra számíthatunk, hiszen a tanácsadások, színpadi programok mellett ingyenes egészségügyi szűréseken is részt vehetnek a lakosok, mellyel nemcsak magukért, de a közösségért, a Selye János Kórházért is tehetnek.

Ön szerint mitől ilyen sikeres a Richter Egészségváros?

Mindig jó látni, mikor egy nemzetközileg elismert, magasan jegyzett gazdasági társaság társadalmi szerepvállalásba kezd. A magyar gyógyszergyártó a kezdetektől kiállt az egészségmegőrzés és –tudatosság mellett. Ennek érdekében egy olyan szakemberekből álló csapat dolgozik a rendezvénysorozaton, akik tudásuk legjavát nyújtva, időt, energiát és fáradtságot nem kímélve azon dolgoznak, hogy mi magyarok, egészségtudatosabban éljünk, ezzel pedig kiegyensúlyozottabb és boldogabb társadalmi jövőt építhessünk.

Ön szerint mennyire motiválja a helyieket a részvételre az, hogy ezzel segíthetnek a helyi egészségügyi intézménynek is?

Komárom összetartó közösség. Ez a fajta összefogás mutatkozott meg a dunai árvizek során, illetve a néhány évvel ezelőtti „hóhelyzet” idején is. Mi komáromiak minden alkalommal példát tudunk mutatni az együvé tartozás érzéséből. Így azt hiszem, az, hogy a Richter Egészségváros programjában való részétellel a helyi Selye János Kórházat és Rendelőintézetet segíthetjük, jelentős motivációt jelent arra, hogy minél többen látogassunk majd ki erre a remek kikapcsolódási lehetőséget ígérő, egészségmegőrző rendezvényre.