A tudatosság az egészséges jövőnk záloga

Május 18-án Komáromba látogat a Richter Egészségváros. A résztvevők a Selye János Kórháznak felajánlott 2 millió forint értékű alapadományt bővítik a programokon és szűréseken való részvételükkel, melyből az intézmény egy kolonoszkóp beszerzését tervezi. A rendezvény kapcsán a kórház főigazgatójával, Dr. Lőrinczi Enikővel beszélgettünk.

ev05062

Fontosnak tartja a lakosság egészségtudatosságra nevelését?

Nagyon fontosnak, hiszen a jelenben kialakított tudatosság az egészséges jövőnk záloga. Hiszem, hogy a jövő nemzedéke számára a példamutatás rendkívül fontos. Bízom benne, hogy ők már úgy nőnek fel, hogy az egészségtudatos életmód a természetes.

Miért fontos, hogy minél több emberhez eljusson a szűrések fontosságának üzenete?

Minél több emberhez jut el az üzenet, annál több egészségben eltöltött életévet nyernek az emberek, melyet aktívan tölthetnek a családjukkal, szeretteikkel. Ugyanakkor a tudatos életvitelnek társadalmi jelentősége is van. Ezáltal kevesebb a táppénz, kevesebb a kezelési költség az időben felfedezett betegségeknél. Így az üzenet megfelelő átadása mindenkinek közös érdeke.

Ön szerint a vidám hangulatú, családias Richter Egészségváros pozitív üzenetként szolgálhat, hogy minél több embert motiváljon a gyakori szűréseken való részvételre?

Bízom benne, hogy igen. Az ingyenes, előzetes bejelentkezést nem igénylő szűréseken való részvétel az első lépés ezen az úton. Az Egészségváros során a szűrések mellett érdekes tanácsadások és színes színpadi programok is várják a lakosokat, aminek köszönhetően a részvétel nem kötelesség, hanem szórakozás. A jó élmény, a helyi egészségügyi szakemberek megismerése egy ilyen családias hangulatban pedig segítheti, hogy az emberek rendszeresen járjanak a szükséges szűrésekre.

Mit gondol arról, hogy az Egészségvároson nemcsak a saját egészségükkel foglalkoznak az emberek, de jótékony célért is tesznek, hiszen aktivitásukkal a helyi egészségügyi intézményt is segítik?

Azt gondolom, hogy növeli a részvevők számát, hogy a részvétellel segíthetik a helyi kórházat a lakosok, hiszen egy jó ügy mellé állni mindig felemelő érzés. Ezáltal a rendezvény széles tömegek körében fogja éreztetni hatását: többen vesznek részt szűréseken, ami a Népegészségügyi Programnak is szerves részét képezi.

Napjainkban nehéz megfelelő helyről információt szerezni az egészségünkkel, és betegségekkel kapcsolatban. Ön mit tanácsol, honnan tájékozódjunk?

Ez egyénileg változó, mindenki saját egyénisége és lehetőségei szerint válogathat. Kiindulópontnak a családorvosnak kellene lenni, s azt kéne kiegészítenie az egyéb hírforrásoknak. Minél több hiteles és szakmai csatornán jut el az információ, annál nagyobb esély van arra, hogy az maradandó is lesz.

A kórház dolgozói is készülnek a rendezvényre?

Természetesen igen. Töretlen lelkesedéssel mindenki egyöntetűen a jó ügy mellé állt.

Önök mire tervezik felhasználni az adományt?

A Népegészségügyi Program tervezeteit szem előtt tartva olyan eszköz beszerzésére szeretnénk fordítani, ami hosszú távon juttatja előnyökhöz a város és környékének lakosait. Jelen esetben ez egy kolonoszkóp, vagyis vastagbél szűrésre alkalmas eszköz lenne, intézetünk Gastroenterológiai Ambulanciájának részére. A folyamatos igénybevétel miatt jelenlegi eszközünk cserére szorul, s ezt saját forrásból pótolni nehézkes.

Bízom benne, hogy az együttes összefogásnak köszönhetően elérjük célunkat.