Május 25-én Jászberénybe érkezik a Richter Egészségváros

Május 25-én Jászberénybe érkezik a Richter Egészségváros rendezvénysorozat, ahol programokkal, tanácsadásokkal és ingyenes szűrésekkel várunk mindenkit. A részvevők nemcsak saját magukért tesznek, ha csatlakoznak a programokhoz, de növelik a Jászberényi Szent Erzsébet Kórháznak szánt 2 millió forintos alapadományt, melyből az intenzív osztály lélegeztető gépparkját tervezik fejleszteni. Az esemény kapcsán Jászberény polgármesterét, Dr. Szabó Tamást kérdeztük.

ev05061Mitől egyedi, más az Egészségváros a város többi rendezvényétől?

A rendezvény jellege mindenképpen elüt a többitől, hiszen a legtöbb rendezvényünk a kikapcsolódás, sport, kulturális programok jegyében kerül megrendezésre. Többségük több évtizedes tradícióval rendelkezik. Ugyanakkor az egészség számunkra is rendkívül fontos, ezért is szerettünk volna már évek óta, hogy hozzánk is ellátogasson a Richter Egészségváros.

Mennyire aktív a városuk az ilyen típusú rendezvények kapcsán?

Büszkén állíthatjuk, hogy Jászberény a régió kulturális rendezvényvárosává vált az elmúlt évtizedekben, általában tavasztól késő őszig tele vagyunk programokkal, elsősorban a hétvégi időszakban. Mi vagyunk a Jászság központi települése, ezért sok rendezvény a környékbelieknek szól, melyre rengeteg ember kilátogat. A tradicionális eseményeket pedig minden évben várakozás övezi. Azt gondolom, hogy egy egészség jegyében eltöltött hétvégi program szépen beleillik abba a rendezvénysorba, ami nálunk van, így biztos vagyok benne, hogy sokan kilátogatnak majd az eseményre.

Ön szerint mitől ilyen sikeres a Richter Egészségváros?

Azt gondolom, hogy a Richter neve garancia a minőségre. A szűrésekhez szükséges infrastruktúra biztosítása, a professzionális szakértői csapat, a színes programkínálat és a helyi közösséget megmozgató közös jótékony cél mind-mind fontos részét képezik az Egészségváros sikerének.

Már a szervezés elején látszott, hogy ez egy profi, kipróbált és bevált programsorozat, komoly médiaháttérrel és visszhanggal, ami már önmagában is jó a városnak.

Az Önök városában mennyire fontos az egészségtudatosság, prevenció, és az azzal kapcsolatos kezdeményezések, egyesületek, rendezvények?

Jászberényben régóta van kórház, amit a helyiek mindig magukénak éreztek, az ellátás elemei pedig mindig a lakosok szívügye volt. Egyfelől szeretik az emberek a saját kórházukat, megtisztelik, megbecsülik, és számítanak rá, büszkék rá, és megköszönik az ott történő munkát. Működik egy alapítvány is a kórházért, melyet több környékbeli település hozott létre. Számtalan országos szintű egészségüggyel foglalkozó egyesületnek vannak helybéli csoportjai, aktivistái. Ez a fajta civil hozzáállás a helyiekben is megnyilvánul, vannak magánadományozások különböző cégektől, magánszemélyektől is, illetve több cég is létesített kiemelt komfort fokozatú kórházi szobát, amelyek térítés ellenében bárki számára igénybe vehetők.

Ön szerint mennyire motiválja a helyieket a részvételre az, hogy ezzel segíthetnek a helyi egészségügyi intézménynek is?

Az ilyen felajánlásokat és lehetőségeket a helyiek mindig nagy figyelemmel és aktivitással kísérik, ezért meggyőződésem, hogy sok résztvevő lesz a rendezvényen. Ez a fajta inspiráció, ahol összefogással, együtt gondolkodással sikert lehet elérni, mindig élénken foglalkoztatja a helyieket, ezért szinte biztos vagyok abban, hogy itt is ezt fogjuk majd látni.

Hogyan készülnek az Egészségvárosra?

Van felkérésem előadást tartani urológusként, így erre is készülök.

Mint városvezető, több programunkat úgy szerveztük, hogy része legyen az Egészségvárosnak.

Szépen haladnak az egyeztetéseink is, személy szerint én is részt fogok venni majd a szűréseken, illetve minden lehetséges eszközünkkel mozgósítjuk az embereket.