Jászberényben is duplán számít az egészség

Május 25-én Jászberénybe látogat a Richter Egészségváros. A felajánlott adományt mindenki növelheti az ingyenes programokon való részvétellel, hogy megvalósulhasson a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház lélegeztető gépparkjának fejlesztése. Az egészségtudatosságról, a szűrések fontosságáról és a rendezvényről beszélgettünk a kórház főigazgatójával, Dr. Sinkó-Káli Róberttel.

jaszbereny foigFontosnak tartja a lakosság egészségtudatosságra nevelését?

Természetesen igen. Bár az egészségügyben dolgozom, mi inkább helyreállítani próbáljuk az emberek egészségét. Az egészségtudatosságra való rámutatás a mi munkánkat is megkönnyíti, elemi érdekünk ezzel foglalkozni.

Miért fontos, hogy minél több emberhez eljusson a szűrések fontosságának üzenete?

A szűrésekkel felfedezhetünk olyan primer, tünetekkel még nem rendelkező betegségeket, amik a korai felismerés által jóval nagyobb eséllyel gyógyíthatóak. Fontos, hogy mindenkinek legyen egy képe arról, hogy egészségügyileg milyen állapotban van, illetve a megnyugtató eredmények is rendkívül fontosak. Az egészség megőrzésében az egészségügy szerepe csak 10-15%, a többi genetika és egészségtudatosság, aminek elengedhetetlen része a szűréseken való részvétel.

Ön szerint a vidám hangulatú, családias Richter Egészségváros pozitív üzenetként szolgálhat, hogy minél több embert motiváljon a gyakori szűréseken való részvételre?

Az Egészségváros eddig is rengeteg embert mozgatott meg, és azt gondolom, hogy kellenek az ilyen vidám hangulatú, információt adó megmozdulások. Pozitív üzenetet közvetít a rendezvény, mert a résztvevők nemcsak a saját egészségügyi állapotukkal lehetnek tisztában, de pozitív irányban befolyásolja az egészet az is, hogy itt van egy összefogás a kórházért.

Mit gondol arról, hogy az Egészségvároson nemcsak a saját egészségükkel foglalkoznak az emberek, de jótékony célért is tesznek, hiszen aktivitásukkal a helyi egészségügyi intézményt is segítik?

Ez a jótékony cél, vagyis a kórház támogatása az embereknek csak szűréseken való részvétellel jár. Ezért úgy gondolom, hogy a segíteni akarás megmozgatja majd az embereket, ezáltal több ember foglalkozik majd az egészségével is.

Napjainkban nehéz megfelelő helyről információt szerezni az egészségünkkel, és betegségekkel kapcsolatban. Ön mit tanácsol, honnan tájékozódjunk?

Ez a nehéz szó picit túldimenzionált, az internet világában nagyon szűrten és átgondoltan, kellő kritikával kell keresni, hiszen rengeteg áltudományos dolog van, ami könnyen megzavarhatja a laikusokat. Ne felejtsük el azt sem, hogy az egészségügy az a hely, ahonnan konkrétan megfelelő információt lehet kapni, ezért mindenkit arra biztatnék, hogy inkább az ő tanácsaikat, javaslataikat fogadják meg. Ezen kívül rengeteg civil szervezetet tudok javasolni, akik speciális területekkel foglalkoznak, önmagukat fejlesztik, és szakmai tanácsadókat is igénybe vesznek.

A kórház dolgozói is készülnek a rendezvényre?

Mindegyik dolgozónk tud az eseményről, készülnek, segítenek. Egy kis kórházban, nem teljesen ideális személyi feltételeknél nem tud mindenki részt venni, mert a betegeket is el kell látni, de természetesen lelkesen készül, aki ott lesz.

Önök mire tervezik felhasználni az adományt?

Bár rengeteg fejlesztés történt a magyar kórházakban, a támogatásnak, új eszközök beszerzésének, a modernizálásnak mindig bőven akad helye az egészségyügyi intézményekben. Ezért minden adományt megköszönünk, és szívesen vesszük. Az adományból lélegeztető gépparkunkat szeretnénk fejleszteni, mivel jelenlegi gépparkunk már több, mint 10 éves.