Jászberénybe érkezik a Richter Egészségváros

Jászberény, 2019. május 9. Jászberénybe érkezik, és a Lehel vezér térre költözik egy napra Richter Egészségváros 2019. május 25-én, szombaton. A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő rendezvényén 10 és 17 óra között egy helyen, egyszerre több fontos szűrővizsgálaton és tanácsadáson is részt vehetnek az eseményre kilátogatók, ráadásul ingyen. Aktivitásukkal pedig nemcsak saját egészségükért, hanem a kórházukért is tesznek. A Richter Gedeon Nyrt. 2.000.000 Ft alapadományt ajánl fel a helyi kórház számára. Az adományalapot a résztvevők minden szűrésért, tanácsadásért, meghallgatott előadásért járó adományponttal tudják növelni, amelyet a hazai gyógyszercég pontonként 300 forinttal jóváír. Az adományból a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház az Intenzív Osztály lélegeztető gépparkjának fejlesztését tervezi. A lakosság aktivitásán múlik, sikerül-e elérni a nap végén a kitűzött adománycélt. 

Az egészségügyi szűrések és a prevenció fontosságát hangsúlyozó társadalmi kezdeményezését, a Richter Egészségváros Programot, 2009-ben indította útjára a Richter Gedeon gyógyszercég.

Az egyedülálló országjáró programsorozat eseményein eddig 69 városban mintegy 171 ezren vettek részt, amelynek mottója: “Egészség ezreknek, milliók a kórházaknak”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akik részt vesznek a Richter Egészségváros szűrésein, tanácsadásain, előadásain, nem csak a saját egészségükért tesznek, hanem a közösségükért is, hiszen részvételükkel egy jótékony közösségi cél, nevezetesen a helyi kórház adománycéljának eléréséhez is hozzájárulnak.

A rendezvénysorozat minden állomása rendkívüli népszerűségnek örvend. Úgy vélem a program sikeréhez két dolog nagyban hozzájárul. Egyik maga az esemény koncepciója, azaz hogy a szűrés össze van kötve egy játékos gyűjtéssel, amely úgy néz ki, hogy az általunk felajánlott alapadományt lehet bővíteni minden szűrővizsgálaton, tanácsadáson, előadáson való részvételért kapott adománypontokkal. Azt tapasztaljuk, hogy nagyon működik a közösségért tenni akarás, és az embereket motiválja, hogy a saját kórházuk számára gyűjtenek.” – nyilatkozta Csaba Lajos, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztályvezető-helyettese. „Mindeközben megismerhetik a kórházuk szakembereit, a kórházinál sokkal közvetlenebb találkozási formában. A sikeresség másik eleme pedig, hogy számos ismert közéleti és sportember adta nevét a programhoz.” – tette hozzá.

A Richter Egészségváros keretében elérhető valamennyi vizsgálat és tanácsadás ingyenes, sőt a részvételért adománypont is jár. Minden egyes aktivitás 300 forintot ér. Az összegyűlő összeg a nap végén hozzáadódik a Richter Gedeon Nyrt. által a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház számára felajánlott 2 millió forintos alapadományhoz.

„Az ilyen felajánlásokat és lehetőségeket a helyiek mindig nagy figyelemmel és aktivitással kísérik, ezért meggyőződésem, hogy sok résztvevő lesz a rendezvényen. Ez a fajta inspiráció, ahol összefogással, együtt gondolkodással sikert lehet elérni, mindig élénken foglalkoztatja a helyieket, ezért szinte biztos vagyok abban, hogy itt is ezt fogjuk majd látni.” – fejtette ki Dr. Szabó Tamás, Jászberény Város polgármestere. „Jászberényben régóta van kórház, amit a helyiek mindig magukénak éreztek, az ellátás elemei pedig mindig a lakosok szívügye volt. Egyfelől szeretik az emberek a saját kórházukat, megtisztelik, megbecsülik, és számítanak rá, büszkék rá, és megköszönik az ott történő munkát.”

Az esemény helyszínén több mint 30 sátorban várják az egészségükért tenni vágyókat többek között olyan szűrővizsgálatokkal, mint prosztataszűrés (PSA), csontritkulásszűrés, érszűkület-vizsgálat, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, asztmaszűrés és CO-mérés, légzésfunkciós vizsgálat vagy éppen szív- és érrendszeri kockázatfelmérés. Továbbá fontos egészségügyi tanácsadások vehetők igénybe nőgyógyászati témákban (fogamzásgátlás, változókor, kismama-tanácsadás, mell-önvizsgálat), memóriazavarok, szorongás és depresszióval kapcsolatos kérdésekben, vagy akár gyógyszerészi, illetve táplálkozási és ételintolerancia témákban is. A gyógytorna sátorban az óránként induló foglalkozások mellett egész napos tanácsadással segítenek a szakemberek.

„A szűrésekkel felfedezhetünk olyan primer, tünetekkel még nem rendelkező betegségeket, amik a korai felismerés által jóval nagyobb eséllyel gyógyíthatóak. Fontos, hogy mindenkinek legyen egy képe arról, hogy egészségügyileg milyen állapotban van, illetve a megnyugtató eredmények is rendkívül fontosak. Az egészség megőrzésében az egészségügy szerepe csak 10-15%, a többi genetika és egészségtudatosság, aminek elengedhetetlen része a szűréseken való részvétel.” – nyilatkozta Dr. Sinkó-Káli Róbert, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház mb. főigazgatója.

A változatos programok tartalmas időtöltést ígérnek. Sokakat érintő témájú előadások hallhatók Szily Nóra közismert pszichológus, Zsiros László Róbert tudománykommunikációs szakember, és Jaksity Kata közéleti személyiség által. Béres Alexandra fitnesz világbajnok táplálkozási és testmozgás tanácsokat ad a mindennapokra. Közös tornaórát tart Katus Attila aerobik világbajnok. A program indulása óta a rendezvénysorozatot fővédnökként támogatja Rudolf Péter Kossuth és Jászai Mari-díjas színművész.

A családok számára bábszínház, gyermeksarok, zenei- és táncprodukciók teszik teljessé a napot, fellép többek között a Jászság Népi Együttes, a Yakuzák SE, a Dance Fitness SE, a Ritmikus Gimnasztika és a Kelepelő Bábcsoport és sztárvendégként színpadra lép Bereczki Zoltán. Az esemény házigazdája Barabás Évi műsorvezető lesz.

A nap programja a Jászberény Városi Önkormányzat és a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház szervezésében egy közös Egészségsétával indul reggel 9 órakor a Kórház elől a Lehel vezér térre a Tam-Tam Duo kíséretében, valamint a Jászság Népi Együttes is sétával érkezik a főtérre. A sétához bárki csatlakozhat, aki az egészségtudatosság ügyét fontosnak tartja és tevőlegesen tesz is érte. Az Egészségsétával a rendezvényre érkezők dupla részvételi adományponttal járulnak hozzá az adomány gyarapításához.