7 277 900 forint gyűlt össze Jászberényben

 Jászberény, 2019. május 25. Remek eredménnyel zárult a város főterén megrendezett Richter Egészségváros. A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozatának 72. állomásán a Lehel Vezér téren szombaton, 9:00 és 17:00 óra között, több mint 25 fontos szűrésen és tanácsadáson illetve színes aktivitásokon vehettek részt az eseményre kilátogatók. A résztvevő jászberényiek és a környék lakosai ráadásul a helyi kórházért is tettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért és előadáson való részvételért 300 forintot érő adománypont járt. Az összegyűlt 7 277 900 forintos adományösszegből az intenzív osztály lélegeztető gépparkjának fejlesztését tervezi a Szent Erzsébet Kórház.

Ma már egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról. A szűréseken való részvétel azonban még mindig messze elmarad az elvártól. Motiváció hiánya, hosszú előjegyzési lista és a diagnózistól való félelem. Szakértők szerint ezek a leggyakoribb okai annak, miért vesznek részt még mindig kevesen a szükséges szűrővizsgálatokon. Pedig a prevenció és a betegségek időbeli diagnosztizálása életeket menthet. A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros Programot. A kezdeményezés eseményein eddig 72 városban mintegy 175 ezren vettek részt. Ezalatt közel 153 ezer szűrést végeztek el a programban résztvevő szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig több mint 362 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő egészségügyi intézmények javára.

A Richter Egészségváros egész napos rendezvénye a kórháztól indított közös egészségsétával vette kezdetét, amelyen közel 1200-an vettek részt. Az esemény nagyszínpadán sport- és tánccsoportok fellépései váltották egymást, míg a több mint 30 sátorban előadások, tanácsadások, szűrések és színes programok várták az érdeklődőket. Nagy volt az érdeklődés az érszűkület-vizsgálat iránt, és ennél is népszerűbb volt a koleszterinmérés, melyen közel ötszázan vettek részt. Szintén hosszú sorok álltak a vérnyomás, a szív- és érrendszeri kockázat mérésénél. A Richter a Nőkért sátorban Jaksity Kata, Szily Nóra, Béres Alexandra, és Zsiros László Róbert értékes előadásait hallgathatták az érdeklődők. A jászberényiek az esemény beharangozásaként megtartott Richter Gedeon életét bemutató „Nem tűntem el” című film vetítésén is részt vehettek.

Az egészségtudatos életmódnak fontos eleme a mozgás is. A Richter Egészségváros eseményre kilátogatók BMI- és testzsír mérésen is részt vehettek, valamint a leglelkesebbek még együtt is tornázhattak Katus Attila aerobik világbajnokkal.

Jászberény Város és a Szent Erzsébet Kórház közös szervezőmunkájának köszönhetően, a helyi és a térségi civil összefogásnak, valamint a jászságiak kiemelkedő aktivitásának, a nap végére meglett az eredménye: A minden egyes tanácsadásért, előadásért és szűrővizsgálatért 300 forintnak megfelelő adománypontok megtöbbszörözték az alapadományt. Így a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 2 millió forintos alapadomány a jászberényieknek köszönhetően a rendezvény végére 7 277 900 forintra nőtt.

Idézetek a beszédekből:

„Az egészség megéri!” – tette közzé saját megfogalmazásában a rendezvény mottóját Dr. Szabó Tamás, Jászberény Város polgármestere a megnyitón.

„A Richter Gedeon Nyrt. számára mindig is kiemelten fontos volt a társadalmi szerepvállalás és ez az immár tíz éves hagyománnyal rendelkező programja, az Egészségváros, ami ma 72. alkalommal került megrendezésre. A mai nap is bizonyította, hogy hiánypótló szerepe van ennek a rendezvénynek, az egészségtudatosságra nevelésben és az egyéni felelősség fontosságának kihangsúlyozásában. - nyilatkozta Gál-Olasz Sarolta, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztályának csoportvezetője.

Az adományt Gál-Olasz Saroltától, a Richter Gedeon Nyrt. képviselőjétől vehette át a kórházvezető. „Azt gondolom, ez a szintű aktivitás a kórházba vetett bizalom mértékét is példázza, köszönöm mind a résztvevőknek, mind a kollégáimnak ezt az eredményt. – zárta köszönő soraival a rendezvényt Dr. Sinkó-Káli Róbert, főigazgató.