A Richter Egészségváros első őszi állomása Veszprém

Az első őszi Richter Egészségváros szeptember 14-én Veszprémben kerül megrendezésre a Kossuth Lajos utcában. A Csolnoky Ferenc Kórház megbízott főigazgatójával, Dr. Szántó Tamással beszélgettünk az egészségtudatosságról, szűrésekről, és arról, hogy mire tervezik felhasználni a Richter által felajánlott adományt.

veszprem foig2Fontosnak tartja a lakosság egészségtudatosságra nevelését?

Igen, ez egy rendkívül fontos. Az egészségügyi szervezet csak betegségek diagnózisát és gyógyítását tudja felvállalni. A cél az lenne, hogy minél kevesebben kerüljenek be az egészségügyi rendszerbe, azaz ha egészséges életmódot folytatnánk, kevesebben lennénk betegek. Természetesen ebben az egészségügyi rendszer, az itt dolgozók is tudnak segítséget nyújtani, de az egészséges életmód elsősorban saját felelősség, saját döntés.

Miért fontos, hogy minél több emberhez eljusson a szűrések fontosságának üzenete?

Mivel egy önmagát egészségesnek tartó embertársunk is lehet rejtetten beteg, ezért a rendszeres szűrések elengedhetetlenek. A szűrések egy része államig finanszírozott, szervezett (például emlőszűrés), de sok esetben személyes döntés kell szűrővizsgálatok elvégeztetésére. Ezért fontos minél több emberrel megismertetni a szűrések fontosságát, lehetőségeit, határait, technikáját.

Ön szerint a vidám hangulatú, családias Richter Egészségváros pozitív üzenetként szolgálhat, hogy minél több embert motiváljon a gyakori szűréseken való részvételre?

Igen, az ilyen programok rendkívül fontosak, hatásosak, teljes erőnkből támogatjuk ezt a pozitív kezdeményezést.

Mit gondol arról, hogy a Richter Egészségvároson nemcsak a saját egészségükkel foglalkoznak az emberek, hanem jótékony célért is tesznek, hiszen aktivitásukkal a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórháznak szánt 2 millió forint alapadományt is növelni tudják?

Azt gondolom, hogy a helyiek számára rendkívül fontos, ha jótékony célért tehetnek, ezért biztos vagyok benne, hogy sokan eljönnek majd a rendezvényre. Az, hogy az ingyenes programokon és szűréseken való részvételükkel saját egészségükkel is foglalkozhatnak, miközben adománypontokat gyűjtenek a kórházunk számára, még inkább motivációt jelent. Az orvostudomány fejlődése folyamatos kórházi, technikai fejlesztést igényel, ezért nagyon köszönjük, ha sokan támogatnak egy korszerű eszközbeszerzést.

Napjainkban nehéz megfelelő helyről információt szerezni az egészségünkkel, és betegségekkel kapcsolatban. Ön mit tanácsol, honnan tájékozódjunk?

A tömegkommunikáció (benne az internet) robbanásszerű fejlődése és az információdömping miatt sokan nehezen tájékozódnak, sőt félrevezetődnek. Mindenkit kérek, hogy csak megfontoltan döntsön egészségügyi kérdésekben, mindig több oldalról szerezzen be információt. A mi kötelességünk igaz, hiteles információkkal szolgálni, amelyek közérthetőek is.

A kórház dolgozói is készülnek a Richter Egészségvárosra?

Igen, nagyon sokan veszünk részt rajta, mint közreműködők, de sokan jönnek családostul látogatóként is.

Önök mire tervezik felhasználni a Richter által felajánlott adományt?

A gyermekkori szívbetegségek gyógyításhoz elengedhetetlen ultrahang készüléket szeretnénk beszerezni, lecserélve régebbi készülékünket.