Érden is duplán számít az egészség

Szeptember 21-én Érden kerül megrendezésre a Richter Egészségváros őszi második állomása, ahol a helyiek minden egyes programon és szűrésen való részvételükkel további 300 forintokkal növelhetik a Richter által felajánlott 2 000 000 forintos alapadományt. Az egészségről, a szűrések fontosságáról, és az eseményről beszélgettünk a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény főigazgatójával, Bárány Zsolttal.

erd foig

Fontosnak tartja a lakosság egészségtudatosságra nevelését?

Természetesen. Köztudott, hogy a lakosság egészségügyi állapotát sokkal kisebb mértékben befolyásolja az egészségügyi szektor szolgáltatási színvonala, mint az életmódunk. Minden lehetséges eszközt meg kell ragadni arra, hogy erre a tényre felhívjuk a figyelmet.

Miért tartja fontosnak, hogy minél több emberhez eljusson a szűrések fontosságának üzenete?

Általánosságként kijelenthető, hogy a szűréseken való rendszeres részvétel az egészségtudatosság egyik fontos alkotóeleme. Egy rutinszűrésen felfedezett, korai stádiumban lévő „baj” az esetek nagy részében könnyedén gyógyítható.

Nincs annál tragikusabb, amikor egy olyan társunk hagy el bennünket, aki hosszú éveket élhetett volna még, ha egy kicsit is odafigyel magára.

Ön szerint a rendszeres szűréseken való részvételre, a vidám hangulatú, családias Richter Egészségváros pozitív üzenetként szolgálhat?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy indulása második évében, azaz 2010 szeptemberében már megtapasztalhattam a Richter Egészségváros egyediségét. A váci kórház főigazgatójaként a nap végén Beke Zsuzsától boldogan vettem át a 4 millió forint feletti adományt, melyet – emlékeim szerint – a szülőszoba barátságosabbá alakítására költöttünk. Jó hangulat, érdekes előadások, ingyenes (és esetenként a „normál” életben több heti várokozás után elérhető) szűrések és vizsgálatok – mindezek egy helyen és időben.

Kell-e ennél több egy pozitív üzenet célba juttatásához?

Mit gondol arról, hogy a Richter Egészségvároson nemcsak a saját egészségükkel foglalkoznak az emberek, de jótékony célért is tesznek, hiszen aktivitásukkal a helyi egészségügyi intézményt is támogatják?

Hát igen, ez az a rész, ami személy szerint engem, mint egyrészt az elmúlt 6-8 évben egészségtudatosságra törekvő valakit, másrészt az egészségügyben vezetőként tevékenykedőt elbűvöl. Úgy cselekszem jót magamnak, hogy közben segítek a csapatomon is. Jó lenne - a szakrendelőben igyekszünk is ennek szellemében dolgozni -, ha a hozzánk tartozó 100.000 ember mindegyike csapatunk tagjának érezné magát és jönne el a „kettős” nyereményért szeptember 21-én.

Napjainkban nehéz megfelelő helyről hiteles információt szerezni az egészségünkkel, és betegségekkel kapcsolatban. Ön mit tanácsol, honnan tájékozódjunk?

Én éppen ellenkezőleg látom: annyi helyről szerezhetünk információt, hogy az minket, betegeket már könnyen össze is zavarhat. Szerencsésnek mondhatom magam, 56 évesen csupán egy könnyen kézben tartható „nyavalyám” van. Amikor évekkel ezelőtt ez kiderült, interneten utánanéztem a tudnivalóknak és rábíztam magam az orvosra. Nem jó az, ha mi betegek öndiagnózissal állítunk be az orvoshoz – hagyjuk ezt a szakemberekre.

A szakrendelő dolgozói is készülnek a rendezvényre?

Magunk részéről mindent megteszünk annak érdekében, hogy egy minden szempontból jól sikerült nap legyen 2019. szeptember 21. A megfelelő előkészítésben mindenkinek megvan a maga szerepe. Csupán az „időjárás felelős” feladatra nem találtunk még senkit…. J

Önök mire tervezik felhasználni a Richter által felajánlott, aktív résztvevők segítségével összegyűjtött adományt?

Nagy örömünkre szolgál, hogy Érden a közelmúltban gyermekkardiológus, Dr. László Erzsébet kezdte meg tevékenységét. Az adományt a gyermekek ultrahangos és egyéb kardiológiai kivizsgálásához szükséges eszközpark bővítésére szeretnénk fordítani.