Szeptember 28-án Piliscsabára látogat a Richter Egészségváros

Szeptember 28-án Piliscsabán zárul a Richter Egészségváros 2019-es rendezvénysorozata. Az eseményen nemcsak a helyi lakosokat, de minden érdeklődőt várnak, akik az egészségük megőrzése mellett a régióban kiemelt szerepet betöltő Pilisvörösvári Szakorvosi Rendelőintézet támogatásáért, fejlesztéséért is szeretnének tenni. Hiszen az idei utolsó Richter Egészségváros célja, hogy az intézmény beszerezhessen egy új, nőgyógyászati ultrahang készüléket. Ehhez csak arra van szükség, hogy minél többen ellátogassanak a rendezvényre, és minél több aktivitáson, ingyenes szűrésen vegyenek részt. A rendezvényről, a helyi közösség erejéről és az összefogás fontosságáról beszélgettünk Bácskai Beátával, Piliscsaba alpolgármesterével.

piliscsaba alpolgMiért tartja fontosnak, hogy győztes pályázóként az Önök városa adhat otthont az idei év utolsó Richter Egészségvárosnak?

Nagy örömünkre szolgál, hogy Piliscsaba város is házigazdája lehet egy ilyen nagyszabású rendezvénynek. Hisszük, hogy az egészségtudatos életmód, a rendszeres szűrések rendkívül fontosak, és nemcsak az idősebb generáció számára. Ez a szemlélet szerencsére nem új Piliscsaba polgárainak, hiszen már 10 éve szervezzük a helyi közösség számára az Egészségnap rendezvényünket. Örülünk, hogy az egészségmegőrzés fontosságára egy ilyen nagyszabású esemény házigazdájaként még jobban fel tudjuk hívni a figyelmet, és lehetőséget teremthetünk a környék lakosságának, hogy egy napon számos ingyenes szűrésen és tanácsadáson részt vehessenek. Mindezt pedig úgy tehetik meg, hogy részvételükkel az őket ellátó Pilisvörösvári Szakorvosi Rendelőintézetet is támogathatják.

Piliscsabán milyen stratégiát dolgoztak ki az egészségtudatosság, megelőzés támogatására?

Képviselőtestületünk évekkel ezelőtt elfogadott egy város szintű Egészségprogramot, melynek legfontosabb eleme az idén jubiláló Egészségnapi rendezvény. Ehhez kapcsolódóan az évek folyamán számos preventív jellegű előadást, szakkört tartottunk, melybe a helyben egészséggel foglalkozó köröket, vállalkozókat is bevontunk. Egyik legkedveltebb program a gyerekek részére szervezett egészséges konyha főzőszakkör volt.

Milyen aktivitásra, részvételre számítanak a Richter Egészségvároson?

Köszönhetően annak, hogy már hagyománya van az egészségmegőrző rendezvényeinknek, és a részvétellel egy nagyon fontos közös ügyet támogathatunk, magas aktivitásra számítunk. A lakosságszám ugrásszerű emelkedését az elmúlt években nem tudta követni az egészségügyi intézmény szolgáltatási körének és eszközfejlesztésének üteme, ez most remek alkalom arra, hogy együtt tegyünk a közös ügyünkért, a 7 települést ellátó szakorvosi rendelőintézet fejlesztéséért.

Ezért ezúton is szeretnénk mindenkit arra bátorítani, hogy szeptember 28-án látogasson ki a rendezvényre, vegyen részt a számára releváns szűréseken, tanácsadásokon, az Egészségsétán, hiszen minden pont számít a közös cél elérése érdekében.

Mit gondol, miben rejlik a Richter Egészségváros sikerének titka?

Véleményem szerint a kulcs a rendezvény sokszínűsége és a közösségi összefogásban rejlik. Egyrészt mindenki megtalálhatja a számára megfelelő szűréseket, tanácsadásokat, esetleg mozgásra invitáló programokat, másrészt a rendezvény egyben egy ideális családi program is lehet. Ahol nemcsak egy élményekkel teli napot tölthetünk együtt, de mindezt egy jövőbe mutató jó cél érdekében tehetjük: hogy minél több évet tölthessünk együtt szeretteinkkel, egészségesen!

Önök hogyan készülnek a Richter Egészségvárosra?

A sikeres rendezvény, a közös cél eléréséhez elengedhetetlen a megfelelő előkészítés, és az összefogás. Ezért, összefogva mind a 7 település vezetésével, valamint az ott dolgozó egészségügyi szakemberekkel, azon dolgozunk, hogy az esemény híre és a Pilisvörösvári Szakorvosi Rendelőintézet adománycélja mindenkihez eljusson. A siker titka az összefogásban rejlik, de hisszük, hogy együtt képesek vagyunk a céljaink elérésére.