„Ilyen horderejű egészségügyi program még nem volt a városban.”

Érdre is megérkezik idén az Egészségváros. A 2009-ben indult kezdeményezés ősszel 3 helyszínre látogat el, szeptember 21-én Érden, a Főtéren várják azokat az érdeklődőket, akik nemcsak egészségükért, de egészségügyi intézményükért is tenni akarnak. Az esemény kapcsán T. Mészáros Andrást, Érd polgármesterét kérdeztük, miként készülnek az eseményre.

Miért tartja fontosnak, hogy szeptember 21-én Érd ad otthont a Richter Egészségvárosnak?

Polgármester úr T. Mészáros András

Érd a maga lehetőségeivel nagyon nagy gondot fordít a helyi egészségügyre és arra, hogy aki ellátásra szorul, minél jobb körülmények között kaphassa meg a gyógyulásához szükséges kezelést. Az elmúlt években a város valamennyi háziorvosi rendelőjét felújítottuk ennek érdekében, és elkészült a Dr. Romics László Egészségügyi Intézményünk teljes felújítása, eszközparkjának modernizálása is. Kevés település dicsekedhet ilyen eredménnyel. A város programjai közül azonban nagyságrendje és a nyújtott szolgáltatások tekintetében is kiemelkedik a Richter Egészségváros érdi eseménye. Azt hiszem, ilyen horderejű egészségügyi program még nem volt a városban. 

Milyen hagyománya van az egészségmegőrzésnek a lakosság körében?

Meglátásom szerint az emberek törődnek az egészségükkel, nyitottak a prevenciót előtérbe helyező szolgáltatásokra, az életmóddal kapcsolatos ismeretterjesztő előadásokra. Az önkormányzat pedig, ahogy a példa is mutatja, támogatja az ilyen típusú kezdeményezéseket, mert fontos számunkra az emberek egészsége.

Miért tartja jó kezdeményezésnek a Richter Egészségváros rendezvénysorozatot?

Az egészség megőrzéséhez elengedhetetlenek a rendszeres szűrések, amihez a szakorvosok személyes felkeresése, a vizsgálatokon való részvétel szükséges. A Richter Egészségváros személyesen szólítja meg az embereket, nemcsak az online térben. A közösségi médián zajló kommunikáció gyorsasága, a célközönség viszonylag könnyű bemérése és elérése nagy csábítást jelent, mert gyorsabban el lehet jutni az emberekhez. De csak ezeket a közösségi platformokat használni a lakosok elérésében egy olyan fontos ügyben például, mint az egészség, felelőtlenség lenne. Mert mindenki ezeken a felületeken kommunikál már, az embereknek nincs idejük elmélyülni a percenként érkező információkban. Rápillant egy-egy egészségről szóló információra, elolvas esetleg egy mondatot, és már lapoz is tovább. Ezzel pedig az a hibás képzet keletkezik, hogy törődött az egészségével, holott nem ez történt. A Richter Egészségváros azonban nem egy virtuális tér, ott tényleg megtörténik az, ami a legfontosabb: a fizikai jelenlét, a valódi prevenció.

Ön szerint mennyire motiválja az érdieket a részvételre az, hogy ezzel segíthetnek a Dr. Romics László Egészségügyi Intézménynek is?

Bízom benne, hogy ez is a motivációk között szerepel, ugyanis ezzel nem az intézménynek segítenek elsősorban, hanem maguknak és a közösségnek. Ez a fajta adakozás, ami ráadásul nem is kerül pénzébe az embereknek, nagyon fontos, mert összekapcsolja a prevenciót az adománnyal. Nagyon sok pénzt fordított az önkormányzat az intézményi felújításokra, de az ilyen jellegű támogatásoknak mindig van helyük, és köszönöm az érdiek nevében, hogy létrejöhet ez az esemény!

Önök hogyan készülnek a Richter Egészségvárosra?

Megadunk minden segítséget, legyen szó infrastruktúráról vagy a közvélemény tájékoztatásáról. Bónuszként ezen a napon tartja a város az Érd Körbe őszi biciklis felvonulását is, hogy teljes legyen az egészséges életmódról szóló figyelemfelhívás.