A veszprémi Richter Egészségváros rendezvény sikerének is a lelkesedés és összefogás lehet a kulcsa

A 10 éves születésnapját ünneplő Richter Egészségváros ősszel elsőként a veszprémi Kossuth utcára költözik szeptember 14-én, szombaton. A rendezvény kapcsán Veszprém polgármesterével, Porga Gyulával beszélgettünk.

KBAL2664Veszprémben van hagyománya az egészségtudatosságot, egészségmegőrzést népszerűsítő eseményeknek?

Veszprém számára kiemelten fontos a szemléletformálás, így az egészséges és tudatos életmód filozófiájának kialakítása is központi téma. Tavaly ötödik alkalommal rendeztük meg az Egészség útja programsorozatot, mely hasonlóan a Richter Egészségváros rendezvényéhez a megyei kórházunk támogatását tűzte ki célul, és emellett színes programokkal és szűrővizsgálatokkal várta látogatóit. Az elmúlt években több alkalommal is megszerveztük a Nagy véradó- és egészségnapot, mely szintén az egészséges életmód és a rendszeres vizsgálatok fontosságára hívta fel a figyelmet. Veszprém és környező lakosságának a továbbiakban is biztosítani kívánjuk az egészséges és tudatos életmód népszerűsítéséhez kapcsolódó, különböző típusú, prevenciós jellegű előadásokkal és szemléletformáló programokkal tarkított rendezvényeket.

Milyen visszajelzéseket kaptak az elmúlt években, a lakosság igényli az ilyen prevenciót erősítő eseményeket?

Az eddigi tapasztalatainkból kiindulva azt kell, hogy mondjam, minden évben egyre nagyobb siker övezi az egészségtudatossággal foglalkozó eseményeket, így külön öröm számunkra, hogy hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a lakosság szemléletmódját formáljuk. Az utóbbi időben a megelőzést célzó szolgáltatások egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, mivel a vezető halálokok - szív- és érrendszeri-, emésztőrendszeri-, daganatos megbetegedések - a megfelelő életvezetéssel és a korai felismeréssel a legtöbb esetben orvosolhatóak. Úgy gondolom, a városvezetés számára rendkívül fontos, hogy kiegyensúlyozott, elégedett és jó egészségi állapotnak örvendő polgárokat tudhasson magáénak a település szintjén, de természetesen megyei szinten is.

Mit gondol, miben rejlhet a Richter Egészségváros sikerének titka?

Véleményem szerint a rendezvény sikere abban rejlik, hogy az emberek szeretnek adni és kapni is. Ezen a napon amellett, hogy a résztvevők meggyőződhetnek arról, hogy milyen egészségügyi állapotnak örvendenek, egy nemes célt támogatnak aktivitásukkal, hiszen az ingyenes programokon és szűréseken való részvételükkel tovább növelhetik a Richter által a kórház számára felajánlott adományt. A szűrések mellett tanácsadáson is részt vehetnek, valamint ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak meg a legkülönbözőbb témákban. Így kijelenthetjük, hogy mindenki elégedetten távozik, és a rendezvény is eléri legfőbb célját: a megelőzés és egészségtudatos életmód népszerűsítését évről évre minél szélesebb körben terjeszteni a lakosság körében.

Hogy látja, mennyire motiválja a veszprémieket a részvételre az, hogy ezzel segíthetnek Csolnoky Ferenc Kórháznak is?

Azt gondolom a részvétel szempontjából talán ez a legnagyobb motiváció, mivel – mint mondtam – amellett, hogy a látogatók egy tisztább képet kapnak saját egészségügyi állapotukról, egy nemes célkitűzés eléréséhez járulnak hozzá, amely ez alkalommal egy gyermekradiológiai ultrahangeszköz beszerzése. Büszkén állíthatom, hogy a veszprémi lakosság aktivitása nem kérdőjelezhető meg, ha segítségnyújtásról van szó, így a veszprémi Richter Egészségváros rendezvény sikerének is ez a lelkesedés és összefogás lehet a kulcsa.