„Az egészség több, mint egy nem-beteg állapot.”

Őszi Egészségváros helyszíneinken a Richter A Nőkért Sátorban Zsiros László Róbert tudománykommunikációs szakember és YouTube veterán is tart előadást, akivel most az egészségtudatosság fontosságáról beszélgettünk.

Fontos számodra az egészség, és az egészséges életmód? Mit teszel ennek érdekében?

ZSLR EV websizeAz egészség több, mint egy nem-beteg állapot. Éppen ezért nem csak a kényes élettani egyensúlyok megőrzéséért próbálok tenni, de a mentális és lelki jólétemért ugyanúgy, mint a környezetemmel való jó kapcsolat kialakításáért. Az étkezés, a rendszeres testmozgás, a munka a kertben, a közösségi szerepvállalások, az emberi kapcsolatok, a kulturális programok és a tudatos stresszcsökkentés mind részei az egészség-koncepciómnak. (Ez persze nem csak valami motivátoros-influenszeres alternatív maszlag; egybevág az Egészségügyi Világszervezet, a WHO 1948-as egészség meghatározásával is.)

Szoktál figyelmet fordítani arra, hogy rendszeresen részt vegyél egészségügyi szűréseken?

Hát igen, azért lehet, hogy itt lerombolom az előző válasznál felépített idillt. A rendszerességgel hadilábon állok, de ahogy telik az idő, egyre fegyelmezettebb vagyok ezen a téren is. És ez a fejlődés jórészt a Richter Egészségváros részvételeknek köszönhető.

Mit gondolsz a Richter Egészségváros programról? Az ingyenes szűrések, tanácsadások, családi programok, és az adománypontok gyűjtése a helyi egészségügyi intézmények számára motiválóan hatnak?

Pont azt hozza el a program, amit korábban említettem a teljes egészséggel kapcsolatban: a testi-lelki-érzelmi egészségen kívül a közösségépítés, a jó kapcsolatok kialakítása is éppúgy megjelenik. Ráadás motivációként még egy pontgyűjtő játék is kapcsolódik hozzá – ahol maguk a pontok is egy jó célt szolgálnak. Szerintem az ilyet nevezik jól összerakott, valóban hasznos társadalmi felelősségvállalási kampánynak.