„Nem véletlenül ilyen sikeres a Richter Egészségváros.”

Katus Attila már az első Egészségváros óta mozgatja meg a rendezvényre látogatókat. Az egészséges életmód egy edző számára mindig kiemelten fontos, így erről, és a szűrésekről is beszélgettünk.

Mi a véleményed, mit kell tennünk az egészségünk fenntartása érdekében?

KA EV websizeEz egy élethosszig tartó folyamat, már gyermekkorunkban meg kell tanulni, mert fontos, hogy ebből egy szokás alakuljon ki. Nem mindegy, hogy milyen szintre fejlődünk fel felnőttkorunkra, hiszen ez határozza meg teljesítőképességünket, boldogságunkat.

Edzőként, inkább a betegségek megelőzését tartom fontosnak, hiszen ha az ember sokáig nem foglalkozik magával, tönkreteszi magát, onnan sosem olyan könnyű visszajönni, mintha egészségünk megőrzésére törekednénk. Ráadásul, aki odafigyel magára, sportol és egészségesen él, az energikusabb, csinosabb, más a testtartása, és optimistábban nézi a világot.

Ezeken kívül az egészségügyi szűrővizsgálatokon való rendszeres részvételt is rendkívül fontosnak tartom.

Szoktál figyelmet fordítani arra, hogy rendszeresen részt vegyél egészségügyi szűréseken?

Igen, mindig figyelek arra, évenként: vérkép, koleszterin, vérnyomás, vércukor, illetve a férfiaknak való szűréseken megjelenjek.

A tudomány egyre jobban fejlődik, időben ki lehet mutatni szűrésekkel az esetleges betegségeket, így az orvosoknak is egyszerűbb dolga van, ha előbb megtalálnak egy problémát. Én is mindenkit arra bíztatok, hogy időt kell rá szánni.

Mit gondolsz a Richter Egészségváros programról? Az ingyenes szűrések, tanácsadások, családi programok, és az adománypontok gyűjtése a helyi egészségügyi intézmények számára motiválóan hatnak?

Nagyon tetszik, hogy játékos formában neveljük az embereket, és nem a kórház falai között kell várniuk a szűrésekre, hanem egy kötetlenebb helyszínen, színvonalas programokkal ötvözve. Szerintem tanító jellege is van, hiszen megmozgatja az egész családot, így a gyerekek is láthatják, hogy mennyire fontos időt szakítani az egészségünk ellenőrzésére is.

Nem véletlenül ilyen sikeres a Richter Egészségváros, hiszen mindenki számára jó: a helyi egészségügyi intézménynek is, a résztvevőknek is, ráadásul a településeket is megmozgatja, ezáltal megmutatja a helyi összetartás erejét.