4 132 400 forint gyűlt össze Érden

Érd, 2019. szeptember 21. - Remek eredménnyel zárult az érdi Főtéren megrendezett Richter Egészségváros. A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozatának 74. állomásán a Főtéren, szombaton, 9:00 és 17:00 óra között több mint 30 fontos szűrésen és tanácsadáson illetve színes aktivitásokon vehettek részt az eseményre kilátogatók. A résztvevő érdiek és a környék lakosai ráadásul a helyi kórházért is tettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért és előadáson való részvételért 300 forintot érő adománypont járt. Az összegyűlt 4 132 400 forintos adományösszegből gyermekkardiológiai eszközpark fejlesztését tervezi a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény.

Ma már egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról. A szűréseken való részvétel azonban még mindig messze elmarad az elvárttól. Motiváció hiánya, hosszú előjegyzési lista és a diagnózistól való félelem. Szakértők szerint ezek a leggyakoribb okai annak, miért vesznek részt még mindig kevesen a szükséges szűrővizsgálatokon. Pedig a prevenció és a betegségek időbeli diagnosztizálása életeket menthet. A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros Programot. A kezdeményezés eseményein eddig 74 városban mintegy 181 ezren vettek részt. Ezalatt közel 165 ezer szűrést végeztek el a programban résztvevő szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig több mint 373 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő egészségügyi intézmények javára.

A Richter Egészségváros egész napos rendezvénye a kórháztól indított közös egészségsétával vette kezdetét, amelyen közel 224-en vettek részt a kerékpáros résztvevőkkel együtt. Az esemény nagyszínpadán sport- és tánccsoportok fellépései váltották egymást, míg a több mint 30 sátorban előadások, tanácsadások, szűrések és színes programok várták az érdeklődőket. Nagy volt az érdeklődés a koleszterinszint és a vérnyomásmérés iránt. A Richter a Nőkért sátorban Jaksity Kata, Szily Nóra, Béres Alexandra, és Zsiros László Róbert értékes előadásait hallgathatták az érdeklődők. Az érdiek az esemény beharangozásaként megtartott Richter Gedeon életét bemutató „Nem tűntem el” című film vetítésén is részt vehettek.

helyszin Erd

Az egészségtudatos életmódnak fontos eleme a mozgás is. A Richter Egészségváros eseményre kilátogatók BMI- és testzsír mérésen is részt vehettek, valamint a leglelkesebbek még együtt is tornázhattak Katus Attila aerobik világbajnokkal.

Érd Város és a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény közös szervezőmunkájának, a helyi és a térségi civil összefogásnak, valamint az érdiek kiemelkedő aktivitásának a nap végére meglett az eredménye: a minden egyes tanácsadásért, előadásért és szűrővizsgálatért 300 forintnak megfelelő adománypontok megtöbbszörözték az alapadományt. Így a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 2 millió forintos alapadomány a rendezvény végére 4 132 400 forintra nőtt.

erd adomany

Idézetek a beszédekből:

„Azt gondolom, az a legfontosabb, hogy mindenki preventív jelleggel nagyon sok betegség esetén részt vegyen a szűréseken. Ezúton köszönjük a Richter Gedeonnak, hogy 10 éve biztosítja ezt a lehetőséget Magyarországon.” - mondta T. Mészáros András, Érd Város polgármestere a megnyitón.

„A Richter Gedeon Nyrt. számára mindig is kiemelten fontos volt a társadalmi szerepvállalás és ez az immár tíz éves hagyománnyal rendelkező programja, az Egészségváros, ami ma 74. alkalommal került megrendezésre. Több, mint 10 éve visszük körbe az országban a rendezvényt, minden évben 7 városba látogatunk el. A mai nap is bizonyította, hogy hiánypótló szerepe van ennek a rendezvénynek az egészségtudatosságra nevelésben és az egyéni felelősség fontosságának hangsúlyozásában.” - nyilatkozta Olasz Sarolta, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztály csoportvezetője.

Az adományt Olasz Saroltától, a Richter Gedeon Nyrt. képviselőjétől vehette át a intézményvezető. „Nagyon örülök, hogy Érd ilyen aktív közönség volt! Nagyon köszönöm a Richternek az adományt, a helyieknek az aktív részvételt, és külön köszönöm mindenkinek, aki a rendezvényben segített. Hétfőn nekiállunk és beszerezzük a gyermekkardiológiai eszközparkban hiányzó dolgokat.” - zárta köszönő soraival a rendezvényt Bárány Zsolt, megbízott főigazgató.