6 149 300 forint gyűlt össze Veszprémben

Veszprém, 2019. szeptember 14. Remek eredménnyel zárult a veszprémi Kossuth utcán megrendezett Richter Egészségváros. A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozatának 73. állomásán a Kossuth utcán szombaton, 9:00 és 17:00 óra között több mint 30 fontos szűrésen és tanácsadáson illetve színes aktivitásokon vehettek részt az eseményre kilátogatók. A résztvevő veszprémiek és a környék lakosai ráadásul a helyi kórházért is tettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért és előadáson való részvételért 300 forintot érő adománypont járt. Az összegyűlt 6 149 300 forintos adományösszegből gyermekkardiológiai ultrahangkészülék beszerzését tervezi a Csolnoky Ferenc Kórház.

Ma már egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról. A szűréseken való részvétel azonban még mindig messze elmarad az elvártól. Motiváció hiánya, hosszú előjegyzési lista és a diagnózistól való félelem. Szakértők szerint ezek a leggyakoribb okai annak, miért vesznek részt még mindig kevesen a szükséges szűrővizsgálatokon. Pedig a prevenció és a betegségek időbeli diagnosztizálása életeket menthet. A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros Programot. A kezdeményezés eseményein eddig 72 városban mintegy 180 ezren vettek részt. Ezalatt közel 163 ezer szűrést végeztek el a programban résztvevő szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig több mint 362 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő egészségügyi intézmények javára.

VP 2

A Richter Egészségváros egész napos rendezvénye a kórháztól indított közös egészségsétával vette kezdetét, amelyen közel 700-an vettek részt. Az esemény nagyszínpadán sport- és tánccsoportok fellépései váltották egymást, míg a több mint 30 sátorban előadások, tanácsadások, szűrések és színes programok várták az érdeklődőket. Nagy volt az érdeklődés a koleszterinszint és a vércukorszint mérés iránt. A Richter a Nőkért sátorban Jaksity Kata, Szily Nóra, Béres Alexandra, és Zsiros László Róbert értékes előadásait hallgathatták az érdeklődők. A veszprémiek az esemény beharangozásaként megtartott Richter Gedeon életét bemutató „Nem tűntem el” című film vetítésén is részt vehettek.

Az egészségtudatos életmódnak fontos eleme a mozgás is. A Richter Egészségváros eseményre kilátogatók BMI- és testzsír mérésen is részt vehettek, valamint a leglelkesebbek még együtt is tornázhattak Katus Attila aerobik világbajnokkal.

Veszprém Város és a Csolnoky Ferenc Kórház közös szervezőmunkájának, a helyi és a térségi civil összefogásnak, valamint a veszprémiek kiemelkedő aktivitásának köszönhetően a nap végére meglett az eredménye: a minden egyes tanácsadásért, előadásért és szűrővizsgálatért 300 forintnak megfelelő adománypontok megtöbbszörözték az alapadományt. Így a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 2 millió forintos alapadomány a rendezvény végére 6 149 300 forintra nőtt.

veszprem adomany

Idézetek a beszédekből:

„Köszönöm mindenkinek az aktív részvételt! A Richter adományán kívül az önkormányzat hozzájárulása, és a kórház alapítványa által adott összegből a kórház meg tudja vásárolni az adománycélt.”– mondta Porga Gyula, Veszprém Város polgármestere a megnyitón.

„A Richter Gedeon Nyrt. számára mindig is kiemelten fontos volt a társadalmi szerepvállalás és ez az immár tíz éves hagyománnyal rendelkező programja, az Egészségváros, ami ma 73. alkalommal került megrendezésre. Több, mint 10 éve visszük körbe az országban a rendezvényt, minden évben 7 városba látogatunk el. A mai nap is bizonyította, hogy hiánypótló szerepe van ennek a rendezvénynek az egészségtudatosságra nevelésben és az egyéni felelősség fontosságának hangsúlyozásában.” - nyilatkozta Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztályvezetője.

Az adományt Beke Zsuzsától, a Richter Gedeon Nyrt. képviselőjétől vehette át a kórházvezető. „Nagyon örülök, hogy Veszprém ilyen aktív közönség volt! Köszönöm a Richternek az adományt, a helyieknek az aktív részvételt, és külön köszönöm mindenkinek, aki a rendezvényben segített!”– zárta köszönő soraival a rendezvényt Dr. Szántó Tamás, megbízott főigazgató.