5 891 600 forint gyűlt össze Piliscsabán

Piliscsaba, 2019. szeptember 28. Remek eredménnyel zárult a piliscsabai Bajcsy-Zsilinszky úton megrendezett Richter Egészségváros. A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozatának 75. állomásán a Bajcsy-Zsilinszky úton, szombaton, 9:00 és 17:00 óra között több mint 30 fontos szűrésen és tanácsadáson illetve színes aktivitásokon vehettek részt az eseményre kilátogatók. A résztvevő piliscsabaiak és a környék lakosai ráadásul a helyi kórházért is tettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért és előadáson való részvételért 300 forintot érő adománypont járt. Az összegyűlt 5 891 600 forintos adományösszegből nőgyógyászati ultrahangkészülékek beszerzését tervezi a Pilisvörösvári Szakorvosi Rendelőintézet.

Ma már egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról. A szűréseken való részvétel azonban még mindig messze elmarad az elvárttól. Motiváció hiánya, hosszú előjegyzési lista és a diagnózistól való félelem. Szakértők szerint ezek a leggyakoribb okai annak, miért vesznek részt még mindig kevesen a szükséges szűrővizsgálatokon. Pedig a prevenció és a betegségek időbeli diagnosztizálása életeket menthet. A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros Programot. A kezdeményezés eseményein eddig 75 városban mintegy 182 ezren vettek részt. Ezalatt közel 167 ezer szűrést végeztek el a programban résztvevő szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig több mint 379 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő egészségügyi intézmények javára.

A Richter Egészségváros egész napos rendezvénye a piliscsabai sportpályától indított közös egészségsétával vette kezdetét, amelyen 413-an vettek részt. Az esemény nagyszínpadán sport- és tánccsoportok fellépései váltották egymást, míg a több mint 30 sátorban előadások, tanácsadások, szűrések és színes programok várták az érdeklődőket. Nagy volt az érdeklődés a csontsűrűség, a koleszterinszint és a vércukorszint mérés iránt. A Richter a Nőkért sátorban Jaksity Kata, Szily Nóra, Béres Alexandra, és Zsiros László Róbert értékes előadásait hallgathatták az érdeklődők. Az piliscsabaiak az esemény beharangozásaként megtartott Richter Gedeon életét bemutató „Nem tűntem el” című film vetítésén is részt vehettek.

Az egészségtudatos életmódnak fontos eleme a mozgás is. A Richter Egészségváros eseményre kilátogatók BMI- és testzsír mérésen is részt vehettek, valamint a leglelkesebbek még együtt is tornázhattak Katus Attila aerobik világbajnokkal.

71492260 2159488621011781 4480085248360579072 n

Piliscsaba Város és a Pilisvörösvári Szakorvosi Rendelőintézet közös szervezőmunkájának, a helyi és a térségi civil összefogásnak, valamint a piliscsabaiak kiemelkedő aktivitásának a nap végére meglett az eredménye: a minden egyes tanácsadásért, előadásért és szűrővizsgálatért 300 forintnak megfelelő adománypontok megtöbbszörözték az alapadományt. Így a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 2 millió forintos alapadomány a rendezvény végére 5 891 600 forintra nőtt.

Idézetek a beszédekből:

„Azt gondolom, az a legfontosabb, hogy minél többen részt vegyenek a megelőző szűréseken, hiszen ezzel minél több betegségre időben fény derülhet. Ezúton köszönjük a Richter Gedeonnak, hogy 10 éve biztosítja ezt a lehetőséget Magyarországon.” - mondta Farkas András, Piliscsaba Város polgármestere a megnyitón.

„A Richter Gedeon Nyrt. számára mindig is kiemelten fontos volt a társadalmi szerepvállalás és ez az immár tíz éves hagyománnyal rendelkező programja, az Egészségváros, ami ma 75. alkalommal került megrendezésre. Több, mint 10 éve visszük körbe az országban a rendezvényt, minden évben 7 városba látogatunk el. A mai nap is bizonyította, hogy hiánypótló szerepe van ennek a rendezvénynek az egészségtudatosságra nevelésben és az egyéni felelősség fontosságának hangsúlyozásában.” - nyilatkozta Olasz Sarolta, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztályának csoportvezetője.

72124360 2159593741001269 4660975234914975744 n

Az adományt Olasz Saroltától, a Richter Gedeon Nyrt. képviselőjétől vehette át az intézményvezető. „Nem is tudok mit mondani. Nagyszerű volt látni, hogy a piliscsabaiak milyen aktívan részt vettek az Egészségváros szűrésein és programjain. Talán a közösség ereje még többet jelent nekem, mint maga a pénzösszeg, különös tekintettel arra, hogy Piliscsaba nem is egy nagy település. Szeretném megköszönni a Richternek az adományt, a helyieknek a részvételt, és külön köszönöm mindenkinek, aki a rendezvényben segített. Sikerült teljesítenünk az adománycélt, vagyis beszerezhetjük a nőgyógyászati ultrahangkészüléket.” - zárta köszönő soraival a rendezvényt Dr. Surjánné Dr. Tóth Margit, megbízott igazgató.

Bácskai Beáta, Piliscsaba alpolgármestere annyit tett még hozzá, hogy külön kiemelné a helyi lakosok lelkesedését. „Úgy értékelem, hogy ez a siker sokat segít a Pilisvörösvári Szakorvosi Rendelőintézetnek. Köszönöm az együttműködést a Richternek, hogy az Egészségváros ellátogathatott Piliscsabára. Nagyon köszönöm a sok munkát és a résztvevők lelkesedését – nem csak a piliscsabaiaknak, hanem a pilisvörösváriaknak is.”