Interjú: Dr. Sásdi Antallal

A Richter Egészségváros immáron kilencedik éve idén is országjáró útra indul, hogy minél több emberhez eljuttassa az üzenetét, és minél több embernek tudjon biztosítani ingyenes szűrési lehetőséget. A Richter Egészségváros nem csak a szűrésekkel, tanácsadásokkal, beszélgetésekkel igyekszik segíteni és tenni az egészségünkért. A gyógyszergyártó cég minden állomáson, az adott város kórházának egy két millió forintos adományalapot ajánl fel, amit a rendezvényre kilátogatók, pusztán a jelenlétükkel és a szűréseken való részvétellel tovább gyarapíthatnak.

Idén az első állomás Budapesten lesz, ahol a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Koraszülött osztály műszerezettségének javítására gyűjtenek. Az Sasdi Antal2 200x300intézet igazgatójával, Dr. Sásdi Antallal beszélgettünk.

Mit gondol az egészségmegőrzésről, a szűrésekről? A rendezvény egyik célja, hogy minél jobban felhívja az emberek figyelmét ennek fontosságára.
„A mi kórházunkban sajátos helyzetben van, a belső fővárosi kerületek, az 5., a 6., a 7. és a 8.kerület lakóit egyaránt ellátjuk, és mi, a kórházban döntően a beteg emberekkel találkozunk. Nincs kellő kapacitásunk népegészségügyi szűrési programokra. Ugyanakkor az a tapasztalat, még a fővárosban is – ahol komplex szűrőprogramok is működnek a kerületekben, és a háziorvosok rendszeresen küldenek szűrővizsgálatra felszólító leveleket a hozzájuk tartozó pácienseknek –, hogy minden erőfeszítés ellenére csekély a részvevők száma a szűrővizsgálatokon. Ezért rendkívül jó alkalom egy ilyen kezdeményezés, amely a Richter jóvoltából valósul meg május hatodikán. Valószínűnek tartom, hogy a kórházunk ellátási körébe tartozó lakosság egészséges, vagy legalábbis magukat egészségesnek hívő tagjai a kiváló programnak, a szűrésekhez kapcsolódó szórakoztató eseményeknek és az ingyenességnek köszönhetően nagy számban fognak részt venni.

Önök mit tapasztalnak, mennyire foglalkoznak az emberek a megelőzéssel, azzal, hogy egészségesen éljenek?
„Ahogyan említettem is, mi azokkal találkozunk, akiket hozzánk beutalnak, behoznak, de számtalanszor fordul elő, hogy mondjuk valakit tüdőgyulladás gyanújával hoznak be és már a rutin vérvételi vizsgálaton olyan eltéréseket tapasztalunk, amelyekből aztán gyors vizsgálattal kiderül, hogy a tüdőgyulladás mellett van, mondjuk egy vastagbélrendszeri daganatos betegsége is az illetőnek, amivel azonban eddig semmi panasza nem volt. Vagy beszéljünk például a férfiak esetében a prosztata megbetegedéseiről. Szerencsére egy olyan kitűnő szűrővizsgálat, az úgynevezett PSA teszt áll rendelkezésre, amellyel már akkor felismerhető a betegség, amikor a páciens még semmi tünetet nem észlel, és semmi panasza nincs azon kívül, hogy kissé gyakrabban kell a mellékhelyiségre járnia. A rendkívül nagyszámú beteg, illetve az orvosok súlyos leterheltsége miatt a magyar kórházakban nagyon nehéz, pedig fontos lenne időt fordítani arra, hogy az orvos elmagyarázza a páciensének, hogy mi miért történt, mi hogyan fog történni vele, sőt, hogyan előzhette volna meg a bajt vagy, a jövőben hogyan tudja megelőzni. Kórházigazgatóként is tapasztalom, hogy a dolgozóinknak kevés idejük van erre, ezért túlbecsülhetetlen egy ilyen rendezvény jelentősége, hiszen kötetlen formában lehet majd beszélgetni a páciensekkel.”

És gondolom a személyes példák, történetek még inkább hatnak, és segítenek az ösztönzésben...
„Nagyon sokat, de még én is, orvos létemre nehezen veszem rá magam a szűrővizsgálatokra. Fontos tudni, hogy tünet nélkül vagy nagyon kevés tünettel is fennállhat súlyos, előrehaladott állapotban lévő daganatos betegség az emberi szervezetben. Ötven év fellett pedig nagyon célszerű egy bélrendszeri, emésztőrendszeri vizsgálaton részt venni. Egy kollégám példáját szeretném elmesélni: ő rendszeresen vesz részt bélrendszeri, emésztőrendszeri vizsgálatokon, tehát évente egyszer gyomortükrözésen és vastagbél-tükrözésen is. Ebben a szakmában dolgozik, ennek jeles képviselője, így egy új műszer érkezésekor egy kollégájával a műszer beállítását saját magukon próbálták ki, és ez a beállító vizsgálat váratlan eredménnyel járt. Egy igen komoly gyomordaganatot fedeztek fel nála, miközben a legcsekélyebb tünete sem volt. Ennek köszönhetően azonban gyorsan meg tudták műteni, és hamar megkapta a szükséges kezelést.”

A Richter Egészségvároson a komplex szűrés, ingyenes bárkinek, és sok időbe sem telik.
„ Budapesten a sportolás, a mozgás, még az országos átlagnál is kevésbé jellemző. Az egészséges életmód fenntartásához azonban ezek feltétlenül szükségesek. Szombaton, a Klauzál téren nem csak elég szép számú, különböző betegcsoportokra kiterjedő szűrések lesznek, hanem olyan ismeretterjesztő, egészségnevelő előadások is, amelyek nem annyira szigorúan tudományosak, és szórakoztatók is lesznek. Nagyon reméljük, hogy a szép számmal fognak megjelenni a belső kerületek lakói ezen a rendezvényen.”

A Péterfy Sándor utcai kórházban működik az egyik legnagyobb koraszülött osztály. Ez mit jelent, éves szinten, ha számadatokat akarnánk megtudni?
„Harminc ágyas ez az osztály, e harminc ágyon évente mintegy 700 koraszülött ellátása folyik. Körülbelül két hónappal ezelőtt fordult elő, hogy egyetlen egy üres koraszülött hely sem volt a fővárosban, és egészen Debrecenig kellett utaztatni a betegek egy részét, amíg néhány nap múlva újra felszabadultak a kapacitások. Az utóbbi években szerencsére Magyarországon is drámaian növekedett a koraszülöttek túlélési aránya. Komoly eredmény, hogy mára a csecsemőhalálozás az elmúlt évek folyamatos csökkenését követően 4 ezrelék alá került. 25 éve, amikor még a Semmelweis Egyetem egyik női klinikájának belgyógyász konzíliáriusa voltam, még a nyolc ezrelékhez közelített ez az adatunk. De Magyarországon változatlanul sok a koraszülött, és kevés a fővárosban a koraszülött-ellátásra szolgáló ágyak száma, kicsi a kapacitás.”

Mire fordítja a kórház a felajánlást?
„A kórházak jelenlegi helyzetében minden adomány nagyon jól jön, örültünk nagyon ennek a lehetőségnek, és mi elsősorban a koraszülött-ellátás műszerezettségének fejlesztését szeretnénk megvalósítani. Bizonyos műszereket kizárólag különböző alapítványi forrásokból, kisebb-nagyobb támogatásokból tudunk beszerezni. És mivel a kórház 30 ágyas koraszülött osztálya az egyik legnagyobb a fővárosban, kiemelt jelentőségű az új műszerek beszerzése, ami egyúttal nagyon nehezen is megy. Az inkubátoraink jó része már bizony tíz évnél is öregebb, ezért elsősorban inkubátorok beszerzésére kívánjuk fordítani majd azt az összeget, ami a Richter Egészségváros rendezvénye nyomán várhatóan majd rendelkezésünkre áll.”