Interjú Dr. Stankovics Évával

Interjú Dr. Stankovics Évával, az Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet főigazgatójával.

Május 20-án a Richter Egészségváros Hatvan városába látogat. Mint bizonyára Önök is jól tudják már, az ingyenes országjáró szűrprogram nem csak azoknak jó és hasznos, akik törődnek saját vagy a környezetükben élők egészségével, és részt vesznek a szűréseken, tanácsadásokon, hanem jó a városnak és a város kórházának is, hiszen egyúttal adományt is gyűjtenek a programon részt vevők. A Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 2 millió forint alap adományt lehet tovább gyarapítani a rendezvényen. Ez alakomból a hatvani Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet főigazgatójával, Dr. Stankovics Évával beszélgettünk.

Mit tapasztalnak a megelőzéssel, szűréssel mennyire foglalkoznak az emberek? Mennyire egészségtudatosak az emberek?
„Én azt gondolom, hogy az Egészségváros egy zseniális kezdeményezés a Richter részéről, mert mindamellett, hogy megszólítja az állampolgárokat olyan tekintetben, hogy jöjjenek el szűrővizsgálatra, nyilván emellett egy komplett programot is nyújt. Azt gondolom, hogy a Richter megtalálta a motivációt arra, hogy az emberek egy egészségügyi intézményt támogassanak, segítsenek. Nekünk sok éves tapasztalatunk, hogy egy-egy kitűzött cél vagy valamilyen fejlesztés elérése érdekében bármilyen jótékonysági rendezvényt szervezünk, akkor itt a környék, akinek mi itt az ellátását végezzük, elképesztő erőket mozdítanak meg és mi is elképesztő nagyságú erőket tudunk megmozdítani. Az a véleményem, hogy ez tényleg egy kivételes dolog, mert nagyon nehezen lehet rávenni a lakosságot a szűrővizsgálatokra, a megelőzésre. Ennek azért van jelentősége, mert amikor már betegként kerül be egy egészségügyi intézménybe az állampolgár, akkor bármennyire is furcsán vagy esetleg rosszul hangzik, de nagyon drágává válik az ellátás. Nem beszélve arról, hogy az egészségére mindenképpen mindenkinek figyelnie kell, mert egy kisebb elváltozást, kisebb betegséget, ha azt időben diagnosztizálják, akkor jóval rövidebb idő alatt a betegnek is, jóval kisebb beavatkozással, kezeléssel, és nem utolsó sorban az állami költségvetést legkevésbé megterhelő úton lehet gyógyítani. Tehát ez mindenkinek egy nagyon hasznos dolog, ezért nagyon fontos, hogy megtudjuk mozdítani bármilyen rendezvénnyel, programmal a lakosságot, annak érdekében, hogy bármelyik szűrővizsgálatra eljöjjön. Ez a rendkívül színes program kínálat alkalmas lesz arra, hogy itt több ezer embert megmozgassunk. „

A kórház dolgozói is nagyon készülnek a rendezvényre?
„Abszolút, hetekkel ezelőtt megkezdtük a rendezvény népszerűsítését, és a kórház munkatársai is nagyon lelkesen készülnek. Van, aki részt vesz, végzi majd a szűrővizsgálatokat, részt vesz a tanácsadásban, rendkívül sok önkéntes jelentkezett, aki a koordinációban fog szerepet vállalni. Mindenki várja a huszadikai napot. Nem csak a lakosság, de a kórház dolgozói is szívesen megmozdulnak, ha a munkahelyükről van szó, bármi apró kis fejlesztést is tudunk végrehajtani.”

Mire gyűjtenek, mire fogja fordítani az összegyűlt adományt a kórház?
„Intézményünkben az elmúlt években nagyon sok fejlesztés történt az Európai Uniós pályázatoknak köszönhetően. Azonban ezek meglehetősen nagy léptékű, infrastrukturális, nagy értékű eszközökre vonatkoztak. Én azt gondolom, hogy azokra a mindennapos használatú, gyakran használt, sok vizsgálatot végző eszközökre, apróbb berendezésekre kevésbé fókuszáltak eddig a pályázatok, ugyanakkor ezek azok az eszközök, melyeket a leggyakrabban kell egy egészségügyi intézménynek cserélni, mert a nagyszámú használat során elkopnak, elhasználódnak. Ezért esett a választásunk kisebb eszközök beszerzésére és így döntöttünk a gasztroenterológiai eszközparkunk frissítése, a sebészeti eszközpark megújítása mellett. Ezek az eszközök tényleg igazán gyakran használtak, nagyon sokszor kell cserélni őket és ez rendkívül megterhelő nyilván egy egészségügyi intézménynek a szűkös költségvetési keretek között. Óriási segítség, hogyha egy-egy ilyen eszközt vagy esetleg több eszközt ilyen adománygyűjtő akció keretében le tudunk cserélni.”

Az eszközök egyébként is nagyon drágák, és a legtöbbször pályázatok vagy adományok útján lehet pótolni azokat.

Így van, gyakorlatilag a kórház finanszírozása a mindennapi működést tudja fedezni. Új eszköz vásárlásra ritkán van lehetőség, vagy pályázat, vagy az ilyen nagyszerű események, mint például a Richter Egészségváros keretében adódik alkalom ilyen eszközök vásárlására. Az egészségügyben bármilyen pici csavartól egy komolyabb műszerig terjedő skálán az eszközök rendkívül drágák. Az egészségügy nem egy olcsó működés, a mindennapos használatú eszközök is nagyon sokba kerülnek, és nagy szükségünk van az ilyen programokra”