Interjú Dr. Tánczos Frigyes Attilával

Május 27-én a Richter Egészségváros Komló városába látogat. Mint bizonyára Önök is jól tudják már, az ingyenes országjáró szűrőprogram nem csak azoknak jó és hasznos, akik törődnek saját vagy a környezetükben élők egészségével és részt vesznek a szűréseken, tanácsadásokon, hanem jó a városnak és a város kórházának is, hiszen egyúttal adományt is gyűjtenek a programon részt vevők. A Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 2 millió forint alap adományt lehet tovább gyarapítani a rendezvényen. Ez alakomból a Komlói Egészségcentrum, Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium Egészségügyi Központ főigazgatójával, Dr. Tánczos Frigyes Attila Főigazgató Úrral beszélgettünk.

Hamarosan Komlóra látogat a Richter Egészségváros. Önök mit tapasztalnak, mennyire foglalkoznak az emberek az egészségmegőrzéssel, prevencióval Komlón és környékén?


„Komlón és a térségben is nagyon komolyan foglalkoznak az emberek, egészségük megőrzésével és aktívan részt vesznek a szervezett szűrővizsgálatokon is. Például az Egészségfejlesztési Iroda létrehozásának is ez volt az egyik fő célja. Háziorvosként is azt tapasztaltam, hogy a lakosság jelentős része partner a szűrővizsgálatok megvalósulásában, a gondozásban, megfelelő módon állnak a gyógyszer szedéshez. Komló és Komló térségi betegek „compliance”-e, vagyis készségessége kiváló. Tehát minden eddigi tapasztalatom ezt igazolja, és éppen ezért gondoltunk már évek óta arra, hogy szeretnénk, ha a Richter Egészségváros Komlóra eljönne. A Richter Gedeon Nyrt. által ajánlott komplex program, egyik legnagyobb lehetőség arra, hogy megfelelő szűréseket és megfelelő egészségnevelést tudjunk biztosítani a lakóink számára. Én azt hiszem, hogy a térség lakóit érdekli az egészségük, érdekli az, hogy minél korábban felismerhetőek legyenek a betegségek. Ezt az is igazolja, hogy a tüdőszűrő állomásunkon és a colonoscopiás szakrendeléseinken jelentős számban történnek szűrővizsgálatok. De egy konkrét példát is tudok mondani: a tavalyi évben 800 fős emlőszűrést szerveztünk az egészségfejlesztési irodán keresztül, akiket beszállítottunk az emlőszűrő állomásra, és sajnos jelentős számban találtak megbetegedést. „ A korai felismerés javította a teljes gyógyulás lehetőségét.

Önök központilag, a kórház szervezésében is foglalkoznak a lakosság egészségtudatos életre nevelésével?


„Természetesen! Nagyon jelentős számban működnek betegklubjaink, a betegklubokban rendszeres egészségnevelő, egészségmegőrző előadásokat tartunk, jómagam és kollégáim is, klinikai orvosok jönnek a klinikáról , tehát a lakosságot érdekli a saját egészsége. Az egészségtudatosság megjelenik étkezésükben, életformájukban és mozgáskultúrájukban is. Egy nagyon hosszú folyamat, úgy fogalmaznék, hogy elindult ez a lehetőség néhány évvel ezelőtt és ezzel élnek a város és a térség lakói. „


Mire fordítják majd az összegyűlt adományt?

„ A mi kórházunknak jelenleg egy tüdőszűrő állomás felújítására lenne szüksége, hiszen 10 éves már a készülék, amit használunk. A térségben tulajdonképpen egyedüli lehetőség az, hogy mellkas Rtg. vizsgálatok esetén kettős diagnosztizálás van a tüdőszűrésben és a Rtg diagnosztikában. A felvételt
Tüdőgyógyász és Rtg. szakorvos leletezi.
És közösen írják le a diagnózist. Nagyon sok vizsgálatot végeznek ezen a tüdőszűrő állomáson, szükséges lenne felújítanunk, hiszen 10 év alatt jelentős számú vizsgálatot végeztek, és elhasználódott a gép. És egy picit már idejét múlt a foszfor lemezes rendszer, amit egy új, digitális rendszerre szeretnénk kicserélni. Körülbelül 8-10 millió forint közötti összegbe kerül egy ilyen eszköz, ezzel azt gondoljuk, hogy egy néhány évre megint megoldjuk a tüdőszűrési lehetőséget”

Nagy a készülődés Komlón?

„Igen, nagyon! Próbáljuk városi szinten is, beteg klubokon keresztül, különböző civil szervezeteket mozgósítunk. Hirdetjük a Richter Egészségváros jelenlétét. Én bízom abban, hogy jelentős számban részt vesz a lakosság. Nagyon örülünk ennek a lehetőségnek és nagyon várjuk”