Interjú Tóth Gáborral

A szűrések nagyon-nagyon fontosak, hogy minél tovább és minél jobb minőségben éljünk és azt megköszönjük, ha sokan eljönnek, mert jó célt támogatnak, és a kórházat tudják ezzel segíteni”- ezzel az egy gondolattal szinte mindent össze is foglalt Tóth Gábor, a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. igazgatója. Június tizedikén a Richter Egészségváros Kazincbarcikára látogat, ahol az igazgató úr elmondása szerint hatalmas a készülődés.

Tóth GáborMennyire aktív a városuk az ilyesfajta rendezvények kapcsán, mint a Richter Egészségváros. „Az eddigi programok azt mutatják, hogy igen, van érdeklődés, és aktivitás. Kazincbarcikáról tudni kell, hogy ez egy sportváros, itt nagyon sokan sportolnak, az emberek erre nyitottak. Azt gondolom, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban is nyitottak az itt élők, csak le kell menni az emberekhez és beszélgetni kell velük, meg kell szólítani őket. Az egészségnél nincs fontosabb dolog.”

És mi a helyzet a szűrésekkel?
„A szűrésekhez való hozzáállás nem teljesen megfelelő, persze van egy réteg az emberek között, akiket nagyon is érdekelnek a szűrések, a prevenció, az egészségmegőrzés. De nagyon sok ember, akármilyen okból, információ hiány okából, vagy sokszor csak azért, mert nincsenek lehetőségeik, vagy nincsen rá idejük, nem mennek el egy kórházba vagy bármilyen rendelő intézetbe a szűréseket elvégeztetni. Azt gondolom, hogy ez ma még nem megfelelő módon van kezelve, sokkal-sokkal több szűrésre lenne szükség. Nyilván vannak olyanok, akik ezt nagyobb intenzitással teszik meg. Tavaly is volt itt szűrés - ami szintén a Richterhez kötődik- az itteni nyugdíjas közösségek szervezték, és különböző szűréseken lehetett részt venni, ott sokan voltak. Általában elmondható, hogy van egy réteg, amelyiket komolyan érdekel, de a tapasztalat az, hogy sokkal jobban kellene ezt a dolgot reklámozni. De erről nem csak az emberek tehetnek, tehetünk mi magunk is, az egészségnevelésben jártas vagy azt végző emberek. A kórházakban is nagyon fontos lenne, hogy ne csak a megtörtént bajt próbáljuk orvosolni, hanem előzzük meg azokat, mert kezelhető, megelőzhető egy-egy probléma. Az a tapasztalatom, ha az emberekkel leülünk és személyesen beszélgetünk, akkor ők megértik a szűrések fontosságát.”

Az elmúlt pár évben tapasztaltak bármiféle változást?
„Ez egy nagyon nehéz és összetett probléma, ez egy társadalmi, országos, sőt mondhatnám azt, hogy világprobléma. Mi azon dolgozunk, hogy ezen változtassunk. Én személyesen is, de a kórház többi dolgozója interjúkban, tv-ben, rádióriportokban beszélgetünk a szűrésekről, azok fontosságáról, mi magunk is próbáljuk terjeszteni az „igét”. Nyilván az eszközeink és lehetőségeink korlátozottak és nagyon sokszor a napi dolgainkkal kell foglalkozni, amelyek nagyon bonyolultak és leterhelők, így sajnos nem mindig jut erre megfelelő idő. Mi a magunk részéről próbálunk nagy hangsúlyt fektetni a szűrésekre, a Facebookon, a kórház honlapján, és más egyéb területeken is. „

Látnak esetleg olyat, hogy például a fiatalok fogékonyabbak a szűrésekre vagy teljesen vegyes, hogy kit érdekel jobban?
„Én azt mondom, hogy teljesen vegyes. Van a fiataloknak egy rétege, amelyik nagyon ki van erre hegyezve, az idősebb korosztály pedig talán azért foglalkozik jobban vele, mert adott esetben már van egy olyan élettapasztalata, hogy megélték a bajt, és ők már tudják, hogy miről van szó. Ahogy idősödik az ember, egyre jobban kezdi megbecsülni az egészségét, fiatalon még úgy gondolja, hogy övé a világ, és sokkal kevésbé foglalkozik ezekkel a dolgokkal. De ezt nehéz korosztályokra bontani, van egy réteg, amelyik nagyon sokat foglalkozik vele, és van egy réteg, amelyik egyáltalán nem. „

Mire gyűjtenek?
„Én azt szoktam mondani, hogy három célt szolgál ez a rendezvény: szolgálja az embereket, olyan szempontból, hogy nagyon sok szűrés lesz ezen a napon, ezt a szűrés csoportot máshol így nem nagyon lehet megkapni. Ha az ember ezt egyénileg akarná megcsináltatni, akkor ez egy hosszú és macerás dolog lenne. Itt viszont mindent meg lehet csináltatni, az embereket le tudjuk szűrni. Emellett tudnak szórakozni, lesznek családi programok, koncertek. És nem utolsó sorban jótékony módon, hasznos célra lehet gyűjteni pénzt a kórháznak. Mi egy videokolonoszkópos eszközre gyűjtünk, ami a vastagbélrák szűrésre alkalmas. Sajnos a mi térségünket eléggé érinti ez a betegség, így nekünk ez egy nagyon fontos eszköz lenne.”