Egy ismert hang igazi arca


IMG 0289

A szekszárdi születésű úr hangját az egész ország ismeri. Éveken át jókedvűen teljesítette mindenki kívánságát. Kevesen tudják róla, hogy a kilencvenes években a Sing, sing nevű rock zenekar frontembere volt. A rádiózással kapcsolatos szerelme 1998-ban kezdődött. Az eltelt mintegy 20 évben több állomáson is dolgozott, 2002-ben az év műsorvezetője lett. A rádiózás mellett másik nagy szerelme felesége és két fia. Abaházi Csabával beszélgettünk, aki nem csak műsorvezetőként, de beszélgetőpartnerként is részt vesz október 7-én a Richter Egészségváros balassagyarmati rendezvényén.

Néhány éve egy sajátos kihíváson vettél részt. A Richter Egészségvárosokon is szereplő Rákóczi Feri kollégáddal fogyókúrába kezdtetek. Miért láttad fontosnak a változtatást? Milyen módját választottad a fogyókúrának: diéta vagy mozgás is része volt a programnak?

Egy ideje már éreztem, hogy valamit kellene kezdenem a plusz kilókkal, amik rám rakódtak, de igazi motivációm nem volt. Aztán Feriék minden reggel megjegyzéseket tettek a súlyomra, vagy az alakomra, és közben a mérlegen is három számjegyű lett a mutatott érték, és akkor úgy döntöttem elfogadom a kihívást! Nem egyszerű diéta volt ez, hanem komplett életmódváltás; másfajta ételeket ettem, jóval több gyümölccsel és zöldséggel, lényegesen kevesebb szénhidráttal, és ami a lényeg: sok mozgással!

A diéta előtt milyen szerepet játszott életedben az egészségtudatosság és a mozgás? Változott valami a fogyókúrát követően?

Korábban rendszeresen jártam konditermekbe, de ez még azelőtt volt, hogy gyerekeim születtek volna. Sajnos egy idő után elkényelmesedtem, és mindössze annyit foglalkoztam az egészségemmel, hogy letettem a cigit, ezzel együtt viszont – ahogy az ilyenkor lenni szokott – többet ettem...

A fogyókúrát követően sikerült megtartani a korábbinál egészségesebb étkezést, ráadásul rendszeresen mozogtam is, heti minimum 3 alkalommal futottam kb. 6 kilométert.

2 fiad van. A családi életben mennyire tartod fontosnak az egészségtudatosságra nevelésüket? Te apaként hogyan tudsz példát, helyes irányt mutatni nekik?

Ha nem is sikerül rendszeresen, de azért elég sokat mozgok ahhoz, hogy jó példát mutassak. Mindketten sportolnak, fociznak. Nagyfiam – Rómeó - 12 éves, ő már tudatosan kerüli a gyorséttermi étkezéseket, minimálisra csökkentette a kóla fogyasztást, a kicsi – Demeter – pedig még csak 9 éves, bármit megehet. Persze próbálunk változatos és a lehető legegészségesebb ételeket eléjük tenni. Hálistennek mindketten szerencsés alkattal vannak megáldva!

Október 7-én a Civitas Fortissima téren találkozhatnak veled az érdeklődök a Richter Egészségváros balassagyarmati rendezvényén. Miért fontos, hogy minél többen részt vegyenek a szűréseken, tanácsadásokon?

Nagyon nagy kincs az, ha tudja az ember, hogy mi játszódik le a testében. Van, hogy azt gondoljuk, minden rendben, mert nincsenek tünetek. De hogy valóban így van-e, valóban nyugodtak lehetünk-e, valóban minden okés-e odabent, azt csak a szakemberek tudják megállapítani. Valljuk be: nem könnyű ma idehaza az egészségügyről pozitívan nyilatkozni. Ha belegondolunk, hogy egy esetleges betegséggel milyen körülményekkel kell találkoznunk, milyen sokat kell sorban állnunk egy-egy időpontért és mennyi pénzt kell elköltenünk a gyógyszertárban, akkor egyértelműen jó döntésnek tűnik egy ingyenes szűrés. És ne feledjük: minél korábban derül ki egy betegségről, hogy esetlegesen okozhat problémát, annál könnyebben le tudjuk győzni!