Összefogás a gyermekek egészségéért

gyerektábor Hétpettyes

A helytelen életmód, az egészségtudatosság hiánya gyermekkorban is súlyos következményekkel járhat. Az elhízás, a vitaminszegény táplálkozás és a mozgás elmaradása számos betegség kiinduló pontja. Gyulán kiemelt figyelmet fordítanak a fiatalok egészségtudatosságra nevelésére. A Békés megyei település önkormányzata és szakmai szervezetei szoros együttműködésben dolgoznak a gyerekek egészségéért. A szeptember 16-án megrendezésre kerülő Richter Egészségváros rendezvényen összegyűlő adományt is gyermekek kezelését segítő orvosi eszközök beszerzésére szánják. A 9:00 és 17:00 óra között a Világóra-korzón megrendezésre kerülő ingyenes eseményen az egész család - fiatalok, szülők és nagyszülők is - egy helyen, egyszerre több egészségügyi szűrésen és színes programon vehetnek részt.

Békés megyében a cukorbeteg gyermekeket nevelő szülők jól ismerik Dr. H. Nagy Katalin gyermekgyógyászt és csapatát, a Hétpettyes Angyalokat. Az Aranyanyu elismerésben részesült szakember régóta foglalkozik gyermekkori diabétesszel.

- Egyre többet hallani a különböző médiumokban a gyermekkori elhízásról. Milyen negatív hatása lehet a gyermekek egészségére a túlsúlynak és a mozgás hiányának?

Az elhízáshoz társulva gyermekkorban kezdődhet a magas vérnyomás betegség is. Ugyancsak a fiatalkori túlsúly szövődménye lehet a policisztás petefészek szindróma, a különböző bőrproblémák, az alvási apnoe. A többletsúly terhe alatt károsodhatnak – főként – a térd- vagy a bokaízületek, mozgásszervi betegségekhez vezetve. De nem szabad figyelmen kívül hagyni az elhízás pszichológiai következményeit sem. A túlsúlyos gyermek gyakran a külseje miatt visszahúzódóvá, gátlásossá, depresszióssá válhat, kialakulhat egy teljesítménykényszer is, és mivel túlsúlya van, a számára egyik legfontosabból, a sportolásból is gyakran kirekesztettnek érzi magát.

Dr. H. Nagy Katalin

- Mennyire gyakori manapság a fiatalok körében a 2-es típusú diabétesz? Változott – e a megbetegedések aránya az elmúlt években?

A cukorbeteg gyerekek túlnyomó többsége ma is az 1-es típusban szenved. Az utóbbi években azonban egyre több fiatalnál diagnosztizálják a 2-es típusú diabéteszt is, pedig korábban ez tipikusan a felnőttek betegsége volt. Pontos adatok nincsenek, de a kövér gyerekek körében körülbelül 0,5-2 százalék lehet a gyakorisága, azaz ma Magyarországon hozzávetőleg 300-400 ilyen gyermeket kezelnek. Az elhízás, a mozgásszegény életmód, az emelkedett vérzsír szint, a tinédzserkorra jellemző hormonális átalakulás áll többnyire a 2-es típusú diabétesz hátterében. Ezért a megfelelő diéta és mozgás, a testsúly és az inzulinérzékenység normalizálása visszaállíthatja az egészséges állapotot.

- Szülők, felnőttek gyakrabban eljárnak szűrésre, de fontos-e, hogy a gyerekek is időközönként részt vegyenek diabétesz vizsgálatokon?

Fontos, hogy a gyermek elhízását időben vegyük észre. Különösen veszélyes lehet a gyermek rövid idő alatt történő súlygyarapodása. Ha időben észrevesszük, és erre remek alkalom az ilyen irányú szűrőprogramon való részvétel, segítheti a kezelés sikerét.
Az elmúlt időszakban egyre nagyobb figyelmet kap a prevenció fontossága. A gyulai egészségtudatosságra nevelő programokról a város polgármestere, Dr. Görgényi Ernő beszélt kollégánknak.

- Miért döntött úgy Gyula, hogy fontos, hogy a gyerekek minél fiatalabban megismerjék az egészséges életmód fontosságát?

Meggyőződésem szerint a családoknak, az államnak és az önkormányzatnak közös feladta és felelőssége az, hogy a gyermekek megismerjék és megszeressék az egészségtudatos életmódot. Nagyon sok minden már gyermekkorban eldől, és anélkül, hogy a gyermek belátná a kockázatokat és veszélyeket, sok káros étkezési és életmódbeli szokás kialakulhat, amelynek később rossz egészségügyi következményei lehetnek. Fontosnak tartom, hogy nem kötelezni kell a gyerekeket valamire, illetve nem feltétlenül tiltani kell őket valamitől, hanem ösztönözni kell megfelelő pedagógiai módszerekkel a rendszeres mozgásra és az egészséges étkezésre.

Dr. Görgényi Ernő

- Gyulán milyen programok, kezdeményezések keretében realizálódik a gyermekek egészségtudatosságra nevelése?

Már az óvodákban vannak olyan pedagógia programok, amelyek ezt elősegítik, de emellett városi szintű sportrendezvények is népszerűsítik a sportos életmódot. Szűrőprogramokkal is igyekszünk segíteni a családoknak, így például: tisztasági szűrések, cöliákia szűrés, dietetikai tanácsadások. Ezen túlmenően még 2011-ben első városként indítottuk el a Mintamenza Programot. Különösen óvodákban volt és van jó fogadtatása az egészségtudatos étkezés szempontjait érvényesítő ételeknek, ami nagymértékben köszönhető az óvó nénik pozitív hozzáállásának is. A város sportpolitikájában pedig elsőbbséget élvez az utánpótlás nevelés és a tömegsport, diáksport támogatása.

- Milyen további programok várhatók még?

Évekkel ezelőtt indítottuk útjára a Kicsik nagy olimpiája elnevezésű programunkat a gyulai óvodások részvételével, mely minden évben a szív világnapja alkalmából, azzal együtt kerül megrendezésre a gyulai vár festői környezetében. Ezen a napon az egészséges életmódot és a sportolás örömét kapcsoljuk össze a családok aktív bevonásával, ezzel is erősítve mindenkiben, hogy igen, rajtunk is múlik, hogy a jövő generációja, városunk ifjú lakói milyen egészségi állapotnak örvendhetnek majd felnőtt és idős korunkban. Ezért is igyekszünk csatlakozni minden olyan, akár országosan elindított kezdeményezéshez, mely segítségünkre van és lehet ezen a területen.