Akit a zene körbevesz

IMG

Színésznek készült, de egy fogorvosi reklámnak köszönhetően a rádiózás mellett kötött ki. Életében a zene központi szerepet játszik. Nemcsak kívánságműsorában, de zenészként is nagyon sok időt tölt muzsikával teli környezetben. Közel az ötvenhez különösen nagy figyelmet fordít az egészségmegőrzése, a táplálkozásra és a rendszeres mozgásra. Garami Gáborral beszélgettünk, aki nem csak műsorvezetőként, de beszélgetőpartnerként is részt vesz szeptember 30-án a Richter Egészségváros bonyhádi rendezvényén.

Szerinted hat-e az egészségünkre, mindennapjainkra vagy akár kiegyensúlyozottságunkra a zene?

Nemcsak a munkám, hanem a szenvedélyem is a zene. Nagyon sok helyen hallani manapság, hogy a zenének lélekgyógyító szerepe van. Azt gondolom nem mindegy persze, hogy milyen zenét hallgatunk. Vannak megnyugtató, lazító, energetizáló zenék, és persze vannak idegesítő, harsány zenék. Ha olyat hallunk, ami nekünk nem kedves, sőt zavaró, azt kapcsoljuk ki, hallgassunk inkább olyat, ami jó hatással van ránk.

A Te életedben milyen szerepet játszik az egészségtudatosság? Mennyire veszed komolyan megelőzést? Vannak-e olyan szűrések, vizsgálatok, amikre mindenképp elmész?

IMG2Tudják néhányan rólam, hogy 15 éves korom óta vegetáriánus vagyok, nem iszom, nem dohányzom, meglehetősen sokat sportolok, a cukrot és a fehér lisztet igyekszem kerülni és nagyon sok vizet iszom. Emellett vannak olyan szűrések, amikre minden évben eljárok - úgy, mint vérvizsgálat, alhasi ultrahang, tüdőszűrés – vagy éppen olyan vizsgálatok, amik a koromból, férfi létemből fakadnak, ilyen például – ötvenhez közeledve- a prosztata szűrés is.

Tavasszal részt vettél a hatvani Egészségvároson, milyen tapasztalataid voltak a rendezvénnyel kapcsolatban?

Nagyon jó élményekkel gondolok vissza a tavaszi eseményre. Azt láttam, hogy kora reggeltől egészen késő délutánig, a zárásig nagyon sokan vettek részt a rendezvényen, sorokban álltak a várakozók minden szűrésnél. Ezeknek a helyszíni vizsgálatoknak egyik nagy előnye, hogy ingyenesek, és sok szűrésnél már ott helyben is mérhető olyan eredmény, ami segíti a résztvevőt, hogy egy későbbi, esetleges súlyos betegséget megelőzzön időben tett lépésekkel.

Nemcsak moderátorként, de beszélgetőpartnerként is részt veszel a rendezvényen. Mit gondolsz ismert emberként a véleményed, életpéldád segíthet abban, hogy másokat is változtatásra ösztönözz?

Úgy gondolom, hogy nekünk - akiket ismernek, hallgatnak, látnak vagy éppen online felületen követnek - van felelősségünk abban, hogy próbáljunk minél jobb példával elöl járni. Gondolok például az egészséges táplálkozásra, a sportolásra, vagy éppen arra, hogy milyen rendezvényeken veszünk részt, hogyan és miként nyilvánulunk meg.

IMG3