Egy sokoldalú nő

IMG10Anya, sikeres üzletasszony, modell, műsorvezető. Egy igazi nő minden szerepben. Gyerekként a színészet vonzotta, majd a főiskolai években modellkedni kezdett. Neves hazai divatcég marketingeseként megismerkedett az üzleti élettel is. Majd újságírónak állt. Több hír- és gazdasági műsort vezetett, de a könnyedebb témák sem állnak messze tőle. Három gyermek édesanyja, az egészségtudatosság családja életében is fontos. Jaksity Katával beszélgettünk, aki nem csak műsorvezetőként, de beszélgetőpartnerként is részt vesz szeptember 16-án a Richter Egészségváros gyulai rendezvényén.

Modellként, hírolvasóként, műsorvezetőként és üzletasszonyként is bizonyítottál már. Az életben számos kihívás ér, amiket eddig mindig álltál. Milyen szerepet játszik az életedben az egészségtudatosság?

Mindig is fontos volt, hogy próbáljak minél egészségesebben élni. Az utóbbi időben pedig annyi szomorú eseményt, megbetegedést hallani, hogy úgy gondolom még inkább fontos, hogy odafigyeljünk egészségünkre.

Három gyermeked van. Anyaként, hogyan próbálod őket a helyes irányba terelni, milyen szerepe van a családi életetekben a mozgásnak, az egészségtudatosságra nevelésnek?

Kiskorúktól igyekszem arra nevelni őket, hogy fogyasszanak minél több zöldséget és gyümölcsöt. Persze kamasz gyerekekkel ez nem mindig könnyű. Megtapasztalnak itthon egy életmódbeli, táplálkozási példát, aztán más környezetbe - iskolai-baráti – körbe kerülve sokszor ezzel ellentétes gyakorlatot látnak. Azt tapasztalom, hogy sajnos sok a felelőtlen szülő, aki egyáltalán nem figyel oda mit eszik, mit csinál, milyen - esetleg önmagára káros - szereket fogyaszt gyermeke. Szülőként igyekszem jó példát mutatni.

Mi a tapasztalatod, fogékonyak a gyerekek a jó tanácsokra?IMG11

Úgy gondolom az a példa, amit kiskorától lát a fiatal, az azért valahol mélyen tudatosul, megmarad bennük. Persze vannak korszakok a gyerekek életében is, amikor nem könnyű ezeket a szabályokat megtartani. Főként én azt tapasztalom a kamaszok igencsak hajlamosak lázadni, azt mondani, hogy ciki, amit anya mond stb. Erre csak azt szoktam válaszolni a fiaimnak, hogy szerintem az nem menő, amit bárki meg tud tenni. Alkoholt inni, dohányozni, bódító szereket fogyasztani bárki tud, ez nem menő. Sokkal nagyobb dolog, ha valaki olyan kihívást állít maga elé, amihez felkészülés, önmagunk megismerése, korlátaink jó értelemben vett átlépése szükséges. Számomra ilyen volt a hegymászás, vagy a búvárkodás is – utóbbi esetben különösen nagy volt a kihívás, hiszen olyan vízbe kellett mélyre merülni, ahol még cápák is előfordulhatnak. De leküzdöttem a félelmem és ez nagy erőt adott a későbbiekben is. Úgy gondolom, a gyerekekre a legnagyobb hatása annak van, ha az ember nemcsak szavakkal, hanem életpéldával is igyekszik hatni rájuk.

9 éve állandó résztvevője vagy a Richter Egészségvárosnak. Miért tartod fontosnak, a programot?

IMG12

A rendezvény egyik nagy előnye, hogy nemcsak az egyénnek segít egészségesebben élni, hanem a közösség javát is szolgálja. Mindezt úgy, hogy a résztvevőknek egy olyan színes programokkal gazdagított eseményt kínál, ami nagyon hasznos. Olyan előadások, tanácsadások vannak, amiket az emberek könnyen saját életükre tudnak alkalmazni. Katus Attila vagy Béres Alexandra is olyan tippekkel, életmódváltási tanácsokkal érkezik az előadásokra, amik könnyen betarthatók, nem drasztikus változást várnak el, hanem lépésről lépésre való előrehaladást az egészségesebb élet érdekében. És mindezen felül pedig van egy sajátos közösségi élményben részük a rendezvényre kilátogatóknak, hiszen együtt, mindannyiuk aktivitásával a kórházukért is tesznek. Minden egyes tanácsadásnak, szűrésnek megvan az adomány hozadéka, amit a Richter minden alkalommal felajánl az érintett kórháznak, így a résztvevőket saját egészségükön túl egy közösségi szándék is motiválja, még többeket - barátokat, ismerősöket, családtagokat is – bevonnak, elhívnak az eseményre. A rendezvényen pedig egy helyen, egyszerre több fontos szűrésen is részt vehetnek, családi programok, filmvetítés várja őket. Ez egy nagyon kerek, és egyedülálló kezdeményezés az országban. Jó részesének lenni.