Életet menthet az időben elvégzett szűrés


Szeptember 16-án Gyulára érkezik a Richter EgészségvárosIMG30

Motiváció hiánya, hosszú előjegyzési lista és a diagnózistól való félelem. Szakértők szerint ezek a leggyakoribb okai annak, miért vesznek részt még mindig kevesen a szükséges szűrővizsgálatokon. Pedig az időben diagnosztizált betegség, vagy életmódváltás számos súlyos következménytől megóvhatja az embereket. Szeptember 16-án Gyulára érkezik a Richter Egészségváros. A Világóra-korzón reggel 9:00 délután 17:00-ig egy helyen, egyszerre több fontos szűrésen is ingyenesen részt vehetnek az eseményre kilátogatók. Ráadásul aktivitásukkal a kórházukért is tesznek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért és előadáson való részvételért adománypont jár. Az összegyűlt összegből gyermekek kezelését segítő eszközök beszerzését tervezi a Békés Megyei Központi Kórház.

Ma már egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról. A prevenciós szűréseken való részvétel azonban még mindig messze elmarad az elvártól. Jó példa erre, hogy a mammográfiás vizsgálatokra a veszélyeztetett női korosztály alig fele megy el Magyarországon. Van olyan európai ország - ld. Svédország - ahol ez az arány 90 százalék. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az emlőszűrések tekintetében 70 százalékos részvételt tartana elfogadhatónak.

IMG31Pedig a prevenció és a betegség időbeli diagnosztizálása életeket menthet. A WHO felmérése szerint a rákos megbetegedések miatti halálozások 40 százaléka odafigyeléssel megelőzhető lenne. Ez Magyarország szempontjából különösen is megszívlelendő, hiszen nálunk évről évre nő az ilyen megbetegedések száma. Az Egészségügyi Világszervezet hazánkban az emberek egészségügyi állapotát tekintve a legsúlyosabb rizikófaktorok közé sorolja - többek között - a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást, a mozgás hiányát és az elhízást. Mindezek változtatásához szükség van az egészségtudatos szemlélet minél szélesebb körben való elterjesztésére.
2017. szeptember 16-án Gyulára látogat a Richter Egészségváros program. A kilenc éve indult rendezvénysorozaton eddig mintegy 142300 fő vett részt és összesen 58 helyszín csatlakozott a programhoz. Az eseményre kilátogatók több, mint 127300 szűrő vizsgálaton vettek részt. Ezek közül 28956 olyan volt, ami figyelmeztető eredményt hozott.

A Richter Egészségváros mottója: “Egészség ezreknek, milliók a kórházaknak”. A program keretében egy helyen, egyszerre több szűrésen, tanácsadáson és előadáson is ingyenesen részt vehetnek a lakosok. Minden aktivitásukért adománypontot kapnak, az így összegyűlt összeg pedig hozzáadódik a Richter által minden alkalommal felajánlott 2 milliós alap adományhoz.

IMG33Gyulán már reggel 9-kor indul az Egészségváros program, a helyi fúvószenekar felvezetésével tartott egészségsétával. Nap közben pedig számos prevenciós vizsgálaton – csontritkulás, asztma, prosztata szűrés, koleszterinszint mérése, érszűkület vizsgálat- vehetnek részt a helyiek. Emellett lesz véradás is, és az Egészségváros programhoz csatlakozott ismert személyekkel is találkozhatnak úgy, mint Jakupcsek Gabriella, Krizsó Szilvia, Jaksity Katalin, Radványi Dorottya. Gyerekeknek lesz bábszínház, a mozogni szeretők pedig együtt tornászhatnak Katus Attilával. Emellett a helyi tánccsoportok (néptánc, mazsorett, hip-hop) is fellépnek valamint Wolf Kati is énekel az eseményre kilátogatóknak.

A rendezvényről bővebb információk az Egészségváros honlapján (www.egeszsegvaros.hu) !