Richter Egészségváros Bonyhádon

Kórháznak és helyi lakosoknak is nagy segítség a Richter Egészségváros. Nemcsak az eszközbeszerzést támogatja, de az egészségtudatos élet fontosságát is sokakhoz el tudja juttatni
Interjú Dr. Barcza Zsolttal, a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet főigazgatójával

Barcza Zsolt 04Minden betegség, de a daganatok tekintetében kiemelt jelentősége van a szűréseknek, megelőzésnek. A gyógyulási arányt nagyban javítaná, ha sok esetben nem előrehaladott fázisban kerülne orvosi kezelésre a beteg - hangsúlyozta Dr. Barcza Zsolt. A Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet vezetője szerint sajnos még mindig a lakosság kisebb hányada fordít csak elég figyelmet az egészségtudatosságra és a prevencióra. Ezért is nagyszerű kezdeményezés a Richter Egészségváros, amely a kórházaknak nyújtott segítség mellett a lakosok figyelemfelhívásában is nagy szerepet játszik. Az ingyenes rendezvény szeptember 30-án Bonyhádra látogat, ahol a Városközpontban délelőtt 9 órától délután 17 óráig vehetnek részt szűréseken az eseményre kilátogatók.

Egy 2014-es akadémiai tanulmány szerint a hazai megyék tekintetében még mindig nagyon rossz helyen áll Tolna a daganatos megbetegedések tekintetében, ugyanakkor némi javulás tapasztalható a légzőszervi megbetegedések megyei rangsorát illetően. Kórházigazgatóként, hogy látja Bonyhád és a térség egészségügyi helyzetét?

Egy 20 ágyas krónikus pulmonólogiai osztályt üzemeltetünk, ami egyedülálló a térségben. Ez nagy segítség a légzőszervi betegségek kezelésében. Ugyanakkor kollégáim tájékoztatása szerint továbbra is sok a tüdődaganatos, és más légzőszervi megbetegedés a térségünkben.
Ellátási területünket tekintve több százezer ember tartozik hozzánk. A kezelt betegségek tekintetében az országos főbb jellemzőkhöz képest itt sincs nagy eltérés. Ahogy fentebb már említettem sok a légzőszervi és daganatos beteg. Ami viszont némileg új jelenség, hogy az elmúlt 6-8 évben megnőtt a gasztroenterológiai panaszokkal hozzánk fordulók száma. Néhány éve igen komoly eszközfejlesztést hajtottunk végre ezen betegségek kezelése érdekében.

Tapasztalatai alapján mennyire fontos tényező az emberek életében, hétköznapjaiban az egészségtudatosság?

Országszerte folyamatosan nő az Egészségfejlesztési Irodák száma. Nálunk 2013 óta működik ilyen létesítmény, és talán az első hasznai lassan meg is jelennek. Tennivaló azonban még bőven akad. A prevenció, szűrések fontosságának üzenete még mindig kevesekhez ér el.

Melyek azok a betegségek ahol különösen is fontos az időben való diagnosztizálás, ami rendszeres szűréssel érhető el?

Prevencióra minden területen szükség van, de vannak olyan kiemelt betegségek - mint az emlőrák, vagy a vastagbél daganatos megbetegedése - ahol kiemelt fontossága van a megelőzésének. Itt nagyban nőne a gyógyulás esélye, ha nem előrehaladott állapotban kerülne a betegség a kezelés fázisába. A mammográfia szűrések több évtizede indultak. Ma már sikernek tekinthető, hogy ismerik, részt vesznek rajta, de még mindig nem elegen. A veszélyeztetett női korosztály alig fele, aki ténylegesen el is megy ezekre a vizsgálatokra.

bonyhad

Milyen hasznát látja a prevenció, egészségtudatosságra nevelés szempontjából a Richter Egészségvárosnak?

Régóta figyelemmel kísérem a Richter tevékenységét, az Egészségváros rendezvényeket. Úgy gondolom fantasztikus tevékenység, nagyszerű kezdeményezés. Egy részről kórházvezetőként nagy segítség az az adomány, ami egy ilyen rendezvény keretében összegyűl. Más részről - és talán ez a fontosabb része a programnak - az az emberek egészsége. Úgy látom, hogy a Richter évek óta rengeteget tesz az egészségtudatosságra nevelés, a prevenció érdekében. Magyarországon a cégek tekintetében azt hiszem egyedülálló kezdeményezés az Egészségváros.

Az összegyűlt adományt mire tervezik felhasználni majd?

Kórházunk portfoliójának legjelentősebb részét a krónikus fekvőbeteg szakellátás teszi ki. Jelenleg 140 - tüdőgyógyászati, ápolási, általános belgyógyászati – ágyunk van. Szeretnénk, ha a betegeinknek még jobb, még modernebb fekvőhelyeket tudnánk biztosítani, ezért kórházi ágyak beszerzését tervezzük a szeptember 30-i eseményen összegyűlő adományból.

Hogyan készül a település az eseményre?

Polgármester asszony és a város is nagyon örül, hogy idén Bonyhádon is lesz Egészségváros. Mi is és a városháza is nagyon készülünk az eseményre. Folyamatos egyeztetésben vagyunk a szervezőkkel és minden érintett szereplővel. Bízom benne, hogy minél többen jönnek el a Városközpontba, és minél több szűrésen és tanácsadáson vesznek majd részt.