Az emberi hozzáállás kulcsfontosságú

Az egészségügynek az egyik legfontosabb feladata - gyógyítás mellett - a megelőzés – Interjú Dr. Pázmány Annamária, főigazgatóval

2018-ban a 10. évéhez érkezett el a Richter Egészségváros programsorozat. A 2009-ben indult kezdeményezés tavasszal és nyár elején négy helyszínre látogat el. Május 6-án Szentendrén a Dunakorzón várják azokat az érdeklődőket, akik nem csak egészségükért, de kórházukért is tenni akarnak. Az esemény kapcsán a Szentendre Város Egészségügyi Intézményeinek főigazgatójával, Dr. Pázmány Annamáriával beszélgettünk.

DrPázmányA

Magyarországon még mindig komoly problémát okoznak a szív- és érrendszeri betegségek, a rák kockázata, a magas vérnyomás vagy éppen a koleszterin. Az Önök városában ezek a jelenségek mennyire jellemzőek?

Szentendre sajátossága, hogy a mediterrán hangulat, a festői környezet miatt sok fiatal család költözött ki ebbe a kedvelt művészvárosba az utóbbi évtizedekben. A lakosság 40%-a felsőfokú végzettséggel rendelkezik, a művészek száma pedig kiemelkedően magas. De Szentendre iskolaváros is, 7 általános, 4 gimnázium, közötte 2 egyházi, és 1 szakközépiskolával rendelkezik. Ennek megfelelően magas a népsűrűség és alapvetően odavándorlás jellemzi, a fiatal népesség aránya meghaladja az időseket, természetes szaporodása pozitív előjelű és az utolsó tíz éves időintervallumban lakónépessége növekedő tendenciát mutatott. Szentendrén számos területen az országos átlaghoz képest kedvezőbbek az egészségügyi mutatók, például a várható élettartam egy évvel magasabb az átlagosnál, emellett az 1000 főre jutó természetes fogyás is alacsonyabb , mint ami a többi megyében, járásban jellemző. A leggyakoribb betegségek Szentendrén a hipertónia, a zsíranyagcsere zavar, a cukorbetegség, a stroke. A Vezető halálok a keringési eredetű halálozás, ezt követik daganatos megbetegedések, ezen belül is a gastroenterológiai daganatok. A morbiditási és mortalitása adatokat figyelembe véve a SZEI-ben a 36 féle szakrendelés között diabetológia, érsebészet, onkológia,mint külön szakrendelés működik. Nagy súlyt fektetünk a prevencióra, mammográfiai szűrés, eszközös gastroenterológiai szakrendelés, és dietetikai szakrendelés is működik.

Az egészségmegőrzés, prevenció fontosságát orvosként, egészségügyi intézmény vezetőjeként a mindennapokban is tapasztalja. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy páciens milyen állapotban, betegsége milyen stádiumában kerül az orvosi ellátásba. Ön szerint miért fontos, hogy minél többekhez eljusson és meg is fogadják a szűrések fontosságának üzenetét?

Úgy gondolom az egészségügynek az egyik legfontosabb feladata – a gyógyítás mellett - maga a megelőzés. Az egészségmegőrzésnek egyik pillére az egészségügy állapota, fejlettsége, van azonban egy másik sarokköve, egy igen sérülékeny eleme a rendszernek, ez pedig az egyén hozzáállása. Ez utóbbinak az átalakítása, az oktatás és a példamutatás mellett a prevencióhoz kapcsolódó üzenetek minél szélesebb körben való terjesztésével 

Sokszor a szűréseken való részvétel egyik visszatartó ereje lehet a vizsgálatok összehangolásának nehézsége vagy éppen a várakozás Ön szerint a Richter Egészségvárosok hangulatának, családias, játékos környezetének milyen pozitív hozadéka lehet ilyen szempontból?valósulhat csak meg. Számos fejlett nyugati országban már alapvető emberi magatartássá vált, hogy részt vegyenek a megelőző vizsgálatokon, sőt ha ebből kivonják magukat az egyének, akkor ezt a magatartást a társadalom széles körben elítéli. A Richter Egészségváros rendezvény egy fontos lépés ebben a tudatosítási folyamatban, mert az esemény a gondolkodásra is hat, igyekszik azt jó irányba változtatni. Hiteles véleményformáló személyiségek jelennek meg a rendezvényen, akik kedvező hatással vannak az emberek motiválására is. Ez az esemény fontos lépés abba az irányba, hogy terjedjen az egészségtudatos magatartás, és az váljon minél elfogadottabbá, hogy legyen részévé életünknek és az állampolgárok vegyék észre, hogy kis ráfigyeléssel nagy gondokat előzhetnek meg.

Úgy gondolom nagyon jól kigondolt elemek alapján épül fel esemény koncepciója. Az, hogy szabadtéri környezetben, családias hangulatban, színes programokkal kiegészítve kínálja az ingyenes szűrések lehetőségét nagyon vonzóvá teszi a programot. Mindezeken felül pedig hosszú távon nagyban hozzájárul ahhoz az emberek gondolkodása egészségtudatosabbá váljon. A közvetlenebb hangvétel, a könnyed hangulat pedig képes oldani azt szorongást, amelyet a rossz beidegződés, esetleges régi, kellemetlen tapasztalat vagy egyszerűen az eredménytől való félelem okoz az emberekben. Szentendrén egyébként hagyománya van az Egészségnapoknak, mert az Egészséges Városért Közalapítvány 1998 óta rendez évente néhány alkalommal egészségnapokat, melyek nagyon sikeresek.

A Richter Egészségváros rendezvények struktúrája kettős. A résztvevők nemcsak önnön maguk, családjuk egészségéért tesznek azzal, hogy részt vesznek az eseményen, de aktivitásukkal kórházukért is tesznek (adománypont gyűjtése). Mit gondol erről?

Az ilyen cél mindenképp mobilizálja, összefogásra ösztönzi a lakosságot, az egészségügyi intézmény dolgozóit és a város vezetését is. Ezen felül lehetővé teszi, hogy a résztvevők anyagi áldozat ráfordítása nélkül úgy adományozzanak, hogy maguk is nyernek rajta. A város szempontjából egy ilyen esemény, kezdeményezés nagy összetartó erő.

Egy új ultrahang készüléket szeretnénk majd vásárolni. Ha ez sikerülne, akkor a jövőben már két gépen párhuzamosan tudnánk dolgozni, ezzel pedig a várólisták is rövidülnének. Az új készülék - amely gyors diagnózist tud adni és nem invazív módszert jelent - a szűrési vizsgálatokat segíti, így beszerzésével a megelőzés területén tudnánk javítani a szolgáltatásainkat. Végül nagyon köszönjük, hogy nálunk kerül sor a Richter Egészségváros 10. évi egyik tavaszi rendezvényére, és külön kitüntetés, hogy elsőként a szakrendelők közül a mi intézményünk lehet részese ennek, hiszen 2013 óta pályáztunk erre a lehetőségre.