Egészségtudatosságra nevelés, szórakoztató köntösben

Richter Egészségváros Szentendrén

Ingyenes szűrésekkel, tanácsadással és előadásokkal várják az egészségükért és kórházukért tenni akarókat május 6-áén Szentendrén a Dunakorzón. A Richter Egészségváros rendezvényre kilátogatók számos ismert személlyel – úgy, mint Béres Alexandrával, Tari Annamáriával, Szily Nórával, Katus Attilával és Abaházi Csabával is – találkozhatnak. Az esemény kapcsán a város polgármesterével, Verseghi-Nagy Miklóssal beszélgettünk.

VNM 01Nagyon sok és sokféle közösségi rendezvény van országosan és helyi szinten is. Miben látja a Richter Egészségváros sajátosságát?

Nagyon szeretjük a közösségi eseményeket, rendezvényeket itt Szentendrén, legyen szó kulturális, sport vagy művészeti programról. A Richter Egészségváros sajátossága magában a rendezvény mögött álló koncepcióban rejlik. Hiszen itt amellett, hogy mindenki a saját egészségéért tehet, az aktivitásával egy jótékony célt is támogat. A szűréseken, tanácsadásokon és közösségi programokon való részvételért ugyanis 300 forintnak megfelelő adománypont jár, ami hozzáadódik a Richter Gedeon Nyrt. által tett 2 milliós alapadományhoz, a nap végén összegyűlő összeg a helyi Szakorvosi Rendelő céljait segíti majd.

Számos információ éri az embereket a különböző kommunikációs felületeken keresztül. Olykor nem könnyű kiválasztani azt, ami hiteles, értéket közvetítő. Mit gondol: ebből a szempontból mi lehet a Richter Egészségváros rendezvények sikerességének a kulcsa?

A Richter Egészségváros hitelessége nem kérdés egyikünk számára sem. Egy igen fontos célt szolgál: ez pedig a lakosság figyelemfelhívása az egészségmegőrzés fontosságára szűrések, szakmai tanácsadások, hasznos információk, egészséges táplálkozás, mozgás révén. Manapság általános az információs dömping, tavasz végén, nyáron pedig a rendezvények is egymást érik. Ebben a sűrű, programokkal teli időszakban a Richter Egészségváros egy olyan eseményt kínál, amely egy részről szórakoztató elemeket is tartalmaz, más részről pedig mindenki számára fontos lehetőséget kínál az egészségmegőrzés területén. A kezdeményezéshez olyan ismert, népszerű személyek csatlakoztak, akik emelik a rendezvény színvonalát és vonzerejét. Én egyébként azt tapasztalom, hogy Szentendrén egyre több az egészségtudatos személy, és bízom benne, hogy sokan kilátogatnak majd a május 6-i rendezvényre is.

Az egészség, egészségtudatosság közösségi ügy. Ön szerint miért fontos, hogy folyamatosan beszéljünk a prevenció, a megelőzés fontosságáról?

Úgy gondolom, az egészségtudatosság elsajátításának útján még a kezdeteknél járunk. Bár egyre többen tudják, hogy milyen fontos a prevenció - rendszeres szűrés, mozgás, egészséges táplálkozás -, ha azonban a gyakorlati megvalósítást nézzük, ott jócskán vannak hiányosságok, elmaradások. Azaz még mindig nagy arányban az elméleti tudás szintjén marad az egészségmegőrzés, még akkor is, ha az emberek java tudja, hogy a saját életmódja milyen nagy mértékben befolyásolja az egészségügyi állapotát. Szentendrén több kezdeményezésünk is van az egészségtudatosság javítása érdekében. Részt veszünk például a 2020-ig tartó, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrprogramjában is, amely iránt minden évben nagy az érdeklődés, emellett a szakrendelőben is számos betegség megelőző szűrése elérhető. A városban nagyon fontosak a különböző sportprogramok, egészen kis kortól a felnőttekig, valamint több prevenciós előadást is tartunk, például a drogfogyasztással kapcsolatban.

Szentendrére május 6-án érkezik a Richter Egészségváros. Hogyan zajlanak az előkészületek a tavaszi eseményre?

Nagyon nagy örömmel fogadtuk, hogy hozzánk is ellátogat a Richter Egészségváros. Évente számos közösségi rendezvényt szervezünk kora tavasztól késő őszig, az így összegyűlt tapasztalattal szeretnénk segíteni a Richter Egészségváros esemény előkészítését és lebonyolítását. Rendezvényhelyszínnek is azért a Dunakorzót javasoltuk, mert a tapasztalatunk azt mutatja, hogy egy ilyen nagy érdeklődésre számot tartó eseménynek ez a legkedvezőbb helyszín, mind területi adottsága, mind városon belüli elhelyezkedése miatt. A Richter részéről van egy igen magas színvonalú know-how, rengeteg esemény szakmai tapasztalata. Ehhez szeretnénk hozzátenni a mi tudásunkat, ezen felül folyamatosan egyeztetünk a Szakrendelő érintett kollégáival is. Így bízom benne, hogy színvonalas, sikeres esemény lesz a május 6-i Richter Egészségváros.