Június 9-én Salgótarjánba látogat a Richter Egészségváros

 „Több vizsgálat egy napon történő elvégzése szórakoztató programokkal egybekötve enyhíti a szorongást, fokozza a résztvevők komfortérzetét” – Interjú Dr. Bercsényi Lajos főigazgatóval

2018-ban a 10. évéhez érkezett el a Richter Egészségváros programsorozat. A 2009-ben indult kezdeményezés tavasszal és nyár elején négy helyszínre látogat el. Június 9-én Salgótarjánban a Fő téren várják azokat az érdeklődőket, akik nem csak egészségükért, de kórházukért is tenni akarnak. Az esemény kapcsán a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház főigazgatójával, Dr. Bercsényi Lajossal beszélgettünk.

Magyarországon még mindig komoly problémát okoznak a szív- és érrendszeri betegségek, a rák kockázata, a magas vérnyomás vagy éppen a koleszterin. Az Önök városában, településén ezek a jelenségek mennyire jellemzőek?

drbercsenyiSalgótarján sem mentesül az országos tendenciák alól. Sőt elmaradott, struktúra váltáson lassan áteső iparvárosként még fokozottabban érvényesülnek bizonyos tendenciák. Az újra meginduló iparosodás és a közlekedési infrastruktúra elmúlt években megindult fejlesztése új lendületet ad a városnak, és így reméljük, hogy enyhülni fog a korfa elöregedéséből fakadó morbiditási aránya. Az idős lakosság körében mind a malignómák, mind a kardiovaszkuláris betegségek nagyobb számban fordulnak elő.

Az egészségmegőrzés, prevenció fontosságát orvosként, egészségügyi intézmény vezetőjeként a mindennapokban is tapasztalja. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy páciens milyen állapotban, betegsége milyen stádiumában kerül az orvosi ellátásba. Ön szerint miért fontos, hogy minél többekhez eljusson a prevenció fontosságának üzenete?

A szűrések alkalmasak arra, hogy a panaszmenteseknél olyan korai stádiumban fedezzük fel az eltéréseket, melyek még viszonylag könnyedén orvosolhatóak. Az ekkor elvégzett beavatkozásoknak köszönhetően a betegek további életüket egészségesen élhetik. Később felfedezett rosszindulatú elváltozások mind a gyógyíthatóságra, mind az életminőségre sokkal kedvezőtlenebbül hatnak. Hangsúlyozni kell, hogy elsősorban panaszmentesen van szükség szűrővizsgálatokra. A kampány jellegű szűréseken túl támogatjuk a folyamatos, kiszámítható, a biztosítási rendszerbe is illeszkedő, bonus-malus elven működő szűréseket is, a rizikócsoportok kiemelésével.

Sokszor a szűréseken való részvétel egyik visszatartó ereje lehet a vizsgálatok összehangolásának nehézsége vagy éppen a várakozás. Ön szerint a Richter Egészségvárosok hangulatának, családias, játékos környezetének milyen pozitív hozadéka lehet ilyen szempontból?

A Richter Egészségvárosoknak úttörő szerepe lehet abban, hogy csökkentse a szűrésre jelentkezők stressz-szintjét, elvonva a figyelmet az esetlegesen kiderülő betegségektől való félelemtől. Több vizsgálat egy napon történő elvégzése szórakoztató programokkal egybekötve szintén enyhíti a szorongást, fokozza a résztvevők komfortérzetét.

A Richter Egészségváros rendezvények struktúrája kettős. A résztvevők nemcsak önnön maguk, családjuk egészségéért tesznek azzal, hogy részt vesznek az eseményen, de aktivitásukkal kórházukért is tesznek (adománypont gyűjtése). Mit gondol erről?

Kórház 02Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, és intézményünk nevében is köszönöm, hogy részt vehetünk ebben a programban, nem csak a lakosság számára kiváló lehetőség, hanem intézményünk is megvalósíthatja egyik célját ennek köszönhetően, és a folytatását is mindenféleképpen támogatom.

Az egész napos rendezvény végén a résztvevők aktivitásának és a Richter felajánlásának köszönhetően összegyűlő adomány minden alkalommal a helyi egészségügyi létesítmény, kórház célját segíti. Önök mire tervezik felhasználni az adományt?

2016-s évtől folyamatos a kórház szülőszobáinak ill. a kórtermek felújítása, átalakítása, a CTG gépek, betegőrző monitorok stb. újabbra cserélése. Intézményünk, és különösen az érintett osztály minden dolgozója számára az a legfontosabb, hogy a kismama illetve a család számára meghatározó, pozitív élmény legyen a gyermek születése. A biztonságot nyújtó "kórházi falakon" belül az otthoni körülményeket szeretnénk megteremteni a szüléshez. 2018 a "Családok éve, ezért is döntöttünk úgy, hogy a Richter felajánlásának köszönhetően összegyűlő adományt a fent felsoroltak folytatásaként, családbarát szülészet fejlesztésére szeretnénk felhasználni.