A Richter Egészségváros egyik nagy előnye, hogy egészségtudatosságra nevel

Richter Egészségváros Hajdúböszörményben

Kiss Attila2018-ban a 10. évéhez érkezett el a Richter Egészségváros programsorozat. A 2009-ben indult kezdeményezés ősszel három helyszínre látogat el. Szeptember 15-én Hajdúböszörményben várják azokat az érdeklődőket, akik nem csak egészségükért, de a helyi egészségügyi létesítményért is tenni akarnak. Az esemény kapcsán a város polgármeasterével, Kiss Attilával beszélgettünk.

Nagyon sok és sokféle közösségi rendezvény van országosan és helyi szinten is. Miben látja a Richter Egészségváros sajátosságát, egyediségét?

A helyi rendezvényekre általában jellemző, hogy valamilyen tematika köré épülnek, legyen szó falunapról vagy más típusú eseményről. Ezeken az alkalmakon a szervezők fő célja a résztvevők szórakoztatása. A Richter Egészségváros különlegessége, hogy nem csak a szórakoztatásra fókuszál, hanem célja az eseményre kilátogatók egészségtudatosságra nevelése is. Jó dolog, hogy a Richter nagyvállalati tevékenysége keretében a társadalmi szerepvállalásra is nagy figyelmet fordít. Természetesen egy kora őszi rendezvényen - amikor épp, hogy csak elhagytuk a nyári kikapcsolódás időszakát – szükség van a könnyedségre is, de nagyon jó gondolat és koncepció, hogy a szórakoztatás mellett egy ilyen fontos tematika – mint az egészségmegőrzés – is szerepet kap egy eseményen. Ráadásul az aktivitás révén szerezhető adománypontok gyűjtése egy olyan plusz, ami még inkább részvételre motiválhatja az embereket. A helyieknek ugyanis fontos, hogy egyénileg tehetnek a közösségükért, a helyi egészségügyi létesítményért.

Számos információ éri az embereket a különböző kommunikációs felületeken keresztül. Olykor nem könnyű kiválasztani azt, ami hiteles, értéket közvetítő. Mit gondol: ebből a szempontból mi lehet a Richter Egészségváros rendezvények egyik sikeressége?

Úgy vélem, ahogy minden más társadalom egyénei, úgy a magyar emberek is szeretik figyelemmel kísérni a példaképek, ikonok életét, tevékenységét, hiszen ezek a szereplők igen fontos véleményformálók. A Richter Egészségvároson résztvevő ismert személyek – például Rudolf Péter, Béres Alexandra, Szily Nóra - tevékenysége, életútja, szakmai sikere garancia nemcsak a rendezvény színvonalára, hanem arra is, hogy még több embert meg tud szólítani az esemény, hiszen a helyiek szívesen meghallgatják ezeknek a szereplőknek az előadásait, vesznek részt velük közös tornán. Mindenképp úgy gondolom, hogy az említett személyeknek a részvétele, programhoz való csatlakozása emeli a rendezvény hitelességét.

Az egészség, egészségtudatosság közösségi ügy. Az Önök városában milyen szerepet játszik a prevenció? Vannak-e ezt segítő, erre nevelő kezdeményezések? Hogyan tudja segíteni a város egészségtudatosságra nevelési tevékenységét a Richter Egészségváros rendezvény?

ev 1212329Az őszi esemény jól illeszkedik Hajdúböszörmény jó pár éve elindított, tudatos egészségfejlesztési programjába. Városvezetőként, felelős döntéshozóként úgy gondolom, be kell látni és figyelmet is kell fordítani arra, hogy az egészségmegőrzés nem csupán a gyógyítást, az orvosi ellátásban való részvételt foglalja magába. Igen fontos része a prevenció, egészségtudatosságra nevelés is, ami már az óvodában el kell, hogy kezdődjön. Minden ilyen intézményünkben rendelkezésre állnak a kisgyermekek rendszeres mozgásához és kiegyensúlyozott táplálkozásához szükséges feltételek. Ugyanez jellemző általános és középiskoláinkra is. Részt vettünk idén például az úszás napja országos rendezvénysorozatban, amikor is a program keretében ingyenes belépést biztosítottunk a strandra. Emellett igen dinamikus a helyi sportélet is, büszkék vagyunk az utánpótlás-nevelésre, mintegy 1000 fiatal sportol itt Hajdúböszörményben. Ezen felül jól kidolgozott egészséggondozási, egészségügyi ellátási rendszerünk, modellünk van. Mind az alap-, mind pedig a szakellátás jól működik. Néhány éve modernizálni tudtuk a szakrendelőt, és még az idén szeretnénk elindítani az alapellátás fejlesztését, teljes felújítását is. Bízunk benne, hogy a Richter Egészségvároson való aktív részvétellel összegyűlő adomány is majd segítség lehet ebben a folyamatban. A már említetteken túl pedig az egészségtudatosságot segíti a több éve működő Egészségfejlesztési Iroda is, mely évente több szűrőprogramot hirdet meg.

Hogyan zajlanak az előkészületek az őszi eseményre?

Tapasztalatunk az, hogy a helyi emberek erősen lokálpatrióták, a helyi rendezvényeket, közösségi célokat előszeretettel támogatják, és könnyebben is aktivizálhatók ilyen téren. Bízom benne, hogy az őszi Richter Egészségvárosra is sokan jönnek ki. Természetesen az Önkormányzatnál, városvezetésnél igyekszünk minden lehetőséget, fórumot kihasználni, hogy mindenkihez eljusson ennek a lehetőségnek a híre. Nagyon sok helyi közösség, egyesület, kiterjedt helyi intézményhálózat van, mindannyiukat igyekszünk informálni. Jól működő helyi médiával – tv-vel, önkormányzati lappal, online felülettel - rendelkezünk, ezeken is igyekszünk mindenkit megszólítani. Ezen felül pedig van egy mobilapplikációnk is, amely minden fontos eseményről tájékoztatja a helyieket. Bízom benne, hogy minél többen kilátogatnak majd a rendezvényre, ezzel is segítve a helyi rendelőt.