Újra Székesfehérváron a Richter Egészségváros

Újra Székesfehérváron a Richter Egészségváros
Egészség ezreknek, milliók a Szent György Kórháznak

Székesfehérvár, 2018. szeptember 27. (csütörtök) - Székesfehérvárra érkezik szeptember 29-én, szombaton a Richter Egészségváros országjáró szűrőprogram. A Palotai kapu téren reggel 09.00 és 17.00 óra között várják az egészségükért és kórházukért tenni vágyókat a szervezők. Az egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő rendezvény napján egy helyen, egyszerre több, fontos szűrővizsgálaton és tanácsadáson is ingyen vehetnek részt az eseményre kilátogatók. Aktivitásukkal pedig nemcsak saját egészségükért, hanem kórházukért is tesznek: a Richter Gedeon Nyrt. 2.000.000 Ft alapadományt ajánl fel a megyei kórház számára, amelyet Székesfehérvár Önkormányzata további 2.000.000 Ft-tal megnövel. Az adományalapot a résztvevők minden szűrésért, tanácsadásért, meghallgatott előadásért járó adományponttal tudják növelni, amelyet a hazai gyógyszercég pontonként 300 forinttal megemel. Minél aktívabban tesz valaki saját egészségéért, annál nagyobb mértékben járul hozzá a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórháznak szánt adomány gyarapításához.

IMG 1742Hosszú várakozás, pénz, nehezen összeegyeztethető helyszín és idő. Legtöbbször elsőre ez jut eszükbe az embereknek a szűrésekről. Pedig egyes betegségek esetében a mihamarabbi diagnosztizálás a kezelés eredményességét is befolyásolja. A Richter Gedeon Nyrt. által 2009-ben indított Egészségváros program tizedik éve járja az országot. A már évtizedes múltra visszatekintő kezdeményezés az egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsíti. A rendezvényeken az eltelt évek során 67 városban, mintegy 170 ezren vettek részt. Ezalatt több mint 147 ezer szűrést végeztek el a programban résztvevő szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig több mint 330 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő kórházak és rendelőintézetek javára. Az őszi országjárás utolsó helyszíne ezúttal szeptember 29-én, szombaton Székesfehérvár lesz, ahol ezt megelőzően 7 éve járt utoljára a kezdeményezés.

Brájer Éva alpolgármester kifejezte, hogy a lélek, a test és a szellem hármas egysége tudja megadni azt a stabilitást, amely az egészségünk alapja: „Örömmel olvasom, hogy a különböző egészségügyi szűrések mellett, októberhez közeledve a Richter létrehozott egy külön sátrat a nőkért, ahol olyan témákról lesz szó, amelyet magam is fontosnak tartok: Tari Annamária, Szily Nóra és Jaksity Kata előadásai a lélek oldaláról erősíthetik a résztvevőket. A programsorozat zseniális, hiszen szombaton nem csak saját egészségünkért tehetünk, hanem eleget tehetünk a társadalmi felelősségvállasnak és adományt gyűjthetünk a kórházunknak. A jó ügyet látva Székesfehérvár Önkormányzata azt a döntést hozta, hogy 2018-ban megduplázza a Richter által felajánlott adományalapot, amely így már 4 millió forintra rúg.”

A Richter Gedeon Nyrt. által indított Egészségváros program egyik legnagyobb előnye, hogy egy helyen, egyszerre számos fontos szűrővizsgálaton vehetnek részt az érdeklődők, ráadásul nemcsak lakhelyükhöz közel, hanem ingyenesen is. A program mottója: “Egészség ezreknek, milliók a kórháznak”. Az egész napos rendezvényre kilátogatók minden egyes aktivitásukért – szűrésen, tanácsadáson, előadáson való részvételért – 300 forintot érő adománypontot kapnak, az így összegyűlt összeg pedig hozzáadódik a Richter által minden alkalommal felajánlott 2 milliós alapadományhoz. A fehérvári esemény további különlegessége, hogy a programsorozat történetében első alkalommal a város további felajánlást tett: Székesfehérvár Önkormányzata további 2 millió forinttal megemelte az adományalapot. A kiemelkedő alapösszeg mellett a város lakosainak aktivitásán múlik, sikerül-e elérni a nap végére a kitűzött adománycél megvalósításához szükséges összeget.

A rendezvénysorozat minden állomása rendkívüli népszerűségnek örvend. Úgy vélem, a program sikeréhez két dolog járul hozzá: egyik maga az esemény koncepciója, azaz, hogy a szűrés össze van kötve egy játékos gyűjtéssel, ami úgy néz ki, hogy az általunk felajánlott alapadományt lehet bővíteni minden prevenciós vizsgálaton, tanácsadáson, előadáson való részvételért kapott adománypontokkal. Azt tapasztaljuk, hogy nagyon működik a közösségért tenni akarás, és az embereket motiválja, hogy a saját kórházuk számára gyűjtenek. Mindeközben megismerhetik a kórházuk szakembereit, a kórházinál sokkal közvetlenebb találkozási formában. A sikeresség másik eleme pedig, hogy számos ismert közéleti és sportember adta nevét a programhoz, akikkel az egyes helyszíneken személyesen találkozhatnak a résztvevők.” – fogalmazott Csaba Lajos, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztályvezető-helyettese.

 MG 0710Dr. Csernavölgyi István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója kiemelte, hogy a Székesfehérvárra érkező Egészségváros programja már hagyománynak mondható, hiszen 2011-ben a közös gondolkodás jegyében több mint 4 millió forintot gyűjtöttek össze a résztvevők a kórház számára, amelyet az akkori vezetés egy szív- és érrendszeri megbetegedések során használatos diagnosztikai eszköz megvásárlására fordított. „Az idei cél egy kicsit a lélekről szól részünkről is: ápolási segédeszközt, onkológiai kezelőszéket fogunk az adományból megvásárolni, ami a betegek komfortérzetének javítására szolgál, másrészt a körülmények jobbá tételét is elősegíti. ... El kell mondanom, hogy egy olyan kórháznak, ahol évente több mint 2 millió ember fordul meg és ahol megbetegedéseket kezelnek, nem lenne alapfeladata az ilyen típusú rendezvények szervezése, de munkatársaimmal folyamatosan mindent megteszünk a lakosság edukációjáért is. Amikor egy ilyen nagyszabású, hiánypótló kezdeményezés érkezik a városunkba, mint a Richter Gedeon Nyrt-é, azt a célkitűzésünket, hogy a munkánk íve a sürgősségi ellátástól a rehabilitációig tartson, bizony ki kell egészítsük – még ha ideiglenesen is – az edukációval és a szűrési feladatok ellátásával is.” – tette hozzá a főigazgató, aki köszönetét fejezte ki mind a gyógyszergyártó cégnek, mind Székesfehérvár Önkormányzatának azért, hogy a társadalmi szerepvállalásuk nyomán az intézmény adományhoz jut, illetve kiemelte kollégáinak áldozatos munkáját és hivatástudatát, amellyel a gyógyítás jegyében ismét kiveszik a részüket a program lebonyolításában.

A rendezvénysorozat népszerűsége évről évre folyamatosan nő. A számos ismert tévés és rádiós műsorvezető - Radványi Dorottya, Abaházi Csaba, Barabás Éva, Jaksity Katalin – mellett a program indulása óta a rendezvénysorozatot fővédnökként támogatja Rudolf Péter, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.

A kezdeményezés idén több új programelemmel is bővült. A rendezvényre kilátogatók játékos természettudományos bemutatókon túl meghallgathatják Tari Annamária és Szily Nóra közismert pszichológus szakemberek előadásait. Az újdonságok mellett továbbra is ingyenesen elérhető több mint 30 sátorban számtalan szűrés – mint például prosztataszűrés (PSA), csontritkulás, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, szív- és érrendszeri kockázatokhoz kapcsolódó vizsgálatok, asztmaszűrés – és a minden korosztály számára fontos egészségügyi tanácsadások is, mint például a nőgyógyászati, a memóriazavarok, szorongás és szenvedélybetegséggel kapcsolatos kérdésekről, vagy akár gyógyszerészi témákban is tartott tájékoztatók. A gyógytorna sátorban az óránként induló foglalkozások mellett egész napos lúdtalpszűréssel és tartáshiba-javítással is segítenek a szakemberek. Az esemény torna- és mozgásfelelőse továbbra is Katus Attila, aki a tornaóra után egy előadással is várja az érdeklődőket. A rendezvény nagyszínpadán a Free Spirit Dance, a Laguna KTSE, és a megyei kórház Szent György Kórusa mellett Pápai Joci is fellép.

Az esemény egy közös Egészségsétával és összefogással kezdődik a mellrák korai felismeréséért, a nők és családok egészségéért Závodszky Noémi színművész vezetésével, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok részvételével. A program reggel 9 órakor indul a Városház térről, az Országalmától és a Palotai kapu térig tart. A sétán való részvétellel dupla pontokat szerezhetnek a résztvevők: az indulásnál kapott, majd a beérkezéskor leadott pontgyűjtő lappal és a leadáskor megkapott pontgyűjtő füzet átvételével.

mellrak seta01

Részletes információ és program leírás az Egészségváros Facebook-oldalán és a www.egeszsegvaros.hu weboldalon olvasható.